Autor textu: TASR
24.09.2021

Rezort školstva sa zameral na školské stravovanie, zmenili sa niektoré receptúry

Cieľom Halgašovej je zostaviť v budúcnosti aj video archív receptúr zo školských kuchýň vrátane hodnotenia pripravených jedál.

Ilustračmá snímka. FOTO TASR - Marko Erd

Bratislava 24. septembra (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa zameralo na školské stravovanie. Počas tlačovej konferencie rezortný šéf Branislav Gröhling (SaS) poznamenal, že je potrebné pozerať sa na potreby dieťaťa, teda aj na zdravý životný štýl a zdravú stravu žiakov. Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje predovšetkým bez pridaných cukrov a sladidiel, či obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov. V tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.
      
"Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl našich detí, s tým súvisí hlavne pohyb. Súčasťou toho je ale aj vyvážený príjem a výdaj energie a stravovania," povedal minister školstva. Ako poznamenal, v tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.
      
Prvým z nich je revízia materiálno-spotrebných noriem, teda receptúr a zásad, ktoré začali platiť od septembra. Poslankyňa Národnej rady SR Jarmila Halgašová (SaS) priblížila, že zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá. "Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny. Po tejto revízii je možné zvýšiť podiel zeleniny až o 40 percent," povedala Halgašová. Cieľom podľa jej slov je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, či zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a ak sa dá, najmä od regionálnych výrobcov, pestovateľov. V tejto súvislosti majú ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania.
      
Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. "V predchádzajúcom období sme vyčlenili 2.750.000 eur na obnovu školských jedální. Pomohli sme tak 570 jedálňam,“ konkretizoval minister školstva.
      
Tretím krokom, ktorému sa chce rezort školstva v budúcnosti venovať, je vzdelávanie školského personálu. Halgašová uviedla, že v lete 2020 pripravila pilotný projekt Školská jedáleň zameraný na vzdelávanie kuchárov. "Hlavným cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach. Podľa prieskumu sa takmer polovica detí v školskej jedálni nestravuje. Je preto potrebné zvýšiť atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál podávaných v našich jedálňach," povedala. Spolu s ministerstvom školstva sa podľa jej slov snažia zastrešiť praktickú časť priamo v teréne. Cez školské prázdniny počas minulého roka sa projekt realizoval v základných a stredných školách v piatich krajoch Slovenska. "Od prvého októbrového týždňa bude tento projekt pokračovať za plnej prevádzky školských jedální. Spolu s odborníkmi sa budeme vracať aj na školy a medzi kuchárov, ktorí už školenie absolvovali," povedala Halgašová.
      
Cieľom Halgašovej je zostaviť v budúcnosti aj video archív receptúr zo školských kuchýň vrátane hodnotenia pripravených jedál.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]