Autor textu: TASR
24.09.2021

Rezort školstva: Prvé financie z plánu obnovy pôjdu pre deti zo znevýhodneného prostredia

Naším cieľom je týchto žiakov podporiť od materskej až po strednú školu a pomôcť im tak uspieť, priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 24. septembra (TASR) – Prvé finančné prostriedky z plánu obnovy a odolnosti, ktoré investuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, majú smerovať do účasti detí v školských kluboch detí (ŠKD), pomocných vychovávateľov v materských školách a do projektu doučovania žiakov. Ide o investície v celkovej sume 15 miliónov eur, informovalo o tom TASR tlačové oddelenie ministerstva.
      
"Prvé financie z plánu obnovy sú zamerané hlavne na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov ohrozených školským neúspechom. Naším cieľom je týchto žiakov podporiť od materskej až po strednú školu a pomôcť im tak uspieť," priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).
      
Vzhľadom na pozitívnu odozvu takýchto žiakov na ŠKD a na skutočnosť, že mnohé sociálne slabé rodiny si pobyt v nich nemôžu dovoliť preplácať, bude 2,2 milióna eur z celého balíka smerovať na preplácanie poplatkov súvisiacich so školskými klubmi. "Pre školy teda nepôjde o projekt, o ktorý by žiadali, ale o automatickú investíciu, ktorá bude pridelená na základe dodaných údajov," ozrejmil rezort.
      
MŠVVaŠ zároveň v novele školského zákona navrhuje znížiť počet žiakov v ŠKD na 26. Rezort tak má reagovať na "dlhodobé požiadavky vychovávateliek a vychovávateľov z praxe", ktorí požadovali zaviesť v školských kluboch detí maximálny počet žiakov. "Cieľom je odbremeniť personál, vytvoriť viac oddelení ŠKD s menším počtom detí, aby sa im mohli vychovávateľky lepšie venovať," uzavrelo tlačové oddelenie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]