Autor textu: TASR
14.10.2021

Na Univerzite Komenského vzniklo centrum aktívneho starnutia

Centrum disponuje pohybovým štúdiom, špecializovanou posilňovňou a bazénom. Priestory sú prístupné aj ľuďom so zníženou mobilitou. 

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 14. októbra (TASR) - Lepšia fyzická zdatnosť seniorov a zdravý spôsob života je zámerom nového Centra aktívneho starnutia na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. Centrum ponúka programy prevencie a podpory zdravia seniorov, profesionálny personál, ako aj vlastný výskum. Po 15 mesiacoch výstavby sa 19. októbra uskutoční jeho slávnostné otvorenie. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller. 

Centrum aktívneho starnutia je súčasťou Fakulty telesnej výchovy a športu UK a pôsobia v ňom odborníci fakulty a ambulantný telovýchovný lekár. Na základe individuálneho prístupu sa starajú o zlepšenie fyzickej zdatnosti a zdravia seniorskej populácie. Centrum disponuje pohybovým štúdiom, špecializovanou posilňovňou a bazénom. Priestory sú prístupné aj ľuďom so zníženou mobilitou. "Väčšina súčasných fitnescentier, ktoré sú plné mladých zdatných ľudí, seniorov veľmi neláka, skôr odrádza. Ambíciou nášho centra je vytvoriť prívetivé prostredie, ktoré bude pod vedením skúsených inštruktorov poskytovať vhodné pohybové programy pre vyššie vekové skupiny vrátane osôb so zdravotnými obmedzeniami," povedal garant projektu Dušan Hamar. 

Odborníci centra upozorňujú, že primeraná pravidelná pohybová aktivita pôsobí preventívne. Okrem pohybových aktivít centrum ponúka aj vzdelávacie programy zamerané na manažment pohybovej aktivity v domácom prostredí, výživu seniorov a programy pre špecialistov z oblasti sociálnych služieb či geriatrie. "Nevyhnutnosť pohybových aktivít seniorov zdôrazňuje aj WHO a tiež Národný program podpory zdravia na Slovensku. Mám radosť, že práve na UK vzniklo prvé centrum svojho druhu v regióne. Teší ma, že seniori majú teraz možnosť absolvovať koordinované programy pod dohľadom našich kvalifikovaných odborníkov," uviedol rektor UK Marek Števček.

Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Rakúsko. 



Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]