Autor textu: žiak SOŠMIŠ: Jakub Hrubši
26.10.2021

Stredoškolský film, ktorý prekvapí?

Vyše tridsať minút záberov, ktoré stredoškoláci natočili s pomocou učiteľa. Aj takto môže vyzerať krúžok na strednej škole na Slovensku.

Foto: SOŠMIŠ

Bratislava 26.10.2021 (Skolske.sk)

Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave (SOŠMIŠ) je známa tým, že to nie je úplne tak obyčajná stredná škola. Jej žiaci sa učia nielen o histórii a súčasnosti médií, ako napr. rozhlase, televízii, printe, ale aj práci s kamerou, strihovým programom. Nadobudnuté znalosti môžu využiť v budúcom povolaní. Najnovší nápad Petra Guldana (pozn. redak. triedneho učiteľa 3.B) možno prekvapí viacerých. Študentským filmom sa nemôže pochváliť každá škola na Slovensku a dokonca ani v zahraničí. Navyše, ide o prvý film, ktorý spolu so žiakmi SOŠMIŠ vytvoril. Očakávania tak boli vysoké.

„Tri baby, dvaja kamaráti a jedna bláznivá stávka. Bude to len nevinná hra? Alebo bude nakoniec všetko inak?“

Trailer ako z Hollywoodu

Čo by to bolo za film, ak by nemal trailer. Zábery z dronu, rýchle prestrihy, grafika. To všetko na vás urobí dojem, po ktorom si poviete, že chcete snímok vidieť. Sem môžeme zaradiť už spomínaný študentský film zo SOŠMIŠ.

Aké je to byť „Tri na jedného?“

Film ako vystrihnutý z amerického stredoškolského prostredia. Hlavné úlohy stvárňujú Patrik Gáži, Melisa Danisová, Ema Marculincová a Valeriya Konevych.
​​​​​​​
Chalanovi chýba dievča, tak prečo nechodiť rovno s troma? Z nevinnej stávky sa vykľuje poriadny problém. A čo na to ich kamaráti? Uvidíme nakoniec niekoho v spodnej bielizni na verejnosti?

pic
Foto: natáčanie školského filmu v okolí školy

Viac ako jeden rok

Natáčanie filmu skomplikovala zo začiatku pandémia COVIDU-19, kvôli ktorej netočili niekoľko mesiacov. Výsledok ale stojí za to. Herecké výkony ako z oscarového filmu nečakajte, prekvapiť vás môže Katarína Turanová, vedľajšia postavy Hany, či spevácky výkon Erika Márföldyho (pozn. redak. učiteľa umenia a kultúry, jazykovej kultúry). Titulnú pieseň k filmu pod názvom Kde bolo, tam bolo naspievala žiačka Lucka Steinerová a skomponovala Michaela Škorupová (pozn. redak. učiteľka odborných predmetov). Nudný dej v tomto filme nehľadajte, každou minútou budete snímkom pohltení viac a viac. Tradičný humor striedajú scénky sklamania. O kvalitnú stránku záberov a obrazu sa postaral Kristián Katona, ktorý je absolventom tejto školy. Svoje nadobudnuté znalosti uplatňuje aj vo svojom aktuálnom povolaní. Nečakajte len jednoduché zábery, ale rôzne uhly pohľadu nielen z kamery, ale aj z dronu.

Slávnostnú premiéru otvorili hlavní aktéri spolu s Petrom Guldanom, ktorý snímok režíroval dňa 13. septembra v Starej jedálni. Film si môžete od 17. októbra pozrieť zadarmo na YouTube. Pokazené zábery nájdete na konci filmu. Navyše, ak by sa niekomu málilo, na instagramovom profile FK Production nájdete videá a fotky z nakrúcania.

pic
Foto: zábery z natáčania školského filmu

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]