Autor textu: TASR
09.12.2021

Koaliční poslanci vítajú, že prezidentka odobrila zmeny vo financovaní škôl

Poslankyňa Mária Šofranko uviedla, že na problém neférového financovania ich upozornilo 26 organizácií.

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Mária Šofranko. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 9. decembra (TASR) - Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR vítajú, že prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa upravuje financovanie súkromných a cirkevných škôl. Hovoria o odstránení diskriminácie. Nová legislatíva má platiť od 1. januára.
      
"Každé dieťa, bez ohľadu na to, akú školu navštevuje, musí dostať v plnej výške finančné prostriedky, ktoré štát na naň určuje. Ďakujem za spoluprácu ako ministerstvu školstva, tak koaličným partnerom a rovnako prezidentke, ktorá dala tejto novele definitívne zelenú," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii predseda školského parlamentného výboru Richard Vašečka (OĽANO).
      
Novelu zákona o štátnej správe v školstve odmieta Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a tvrdí, že zo samospráv vytvára bezmocného sponzora. "Vnímame obavy samospráv, ale Prešovský samosprávny kraj túto normu zaviedol do praxe už pred troma rokmi, takže verím že ostatné samosprávy s tým nebudú mať problém," reagoval poslanec Jozef Lukáč (Sme rodina).
      
ZMOS prezidentku žiadal o vrátenie novely do parlamentu a o iniciovanie preskúmania súladu novely s ústavou podaním na Ústavný súd SR. Vašečka vtedy reagoval, že novelu nepovažuje za protiústavnú. Dodal, že s pripomienkami z medzirezortného pripomienkového konania sa ešte bude pracovať, pretože rezort školstva pripravuje ďalšiu novelu zákona o štátnej správe v školstve.
      
Poslankyňa Mária Šofranko (OĽANO) dodala, že na problém neférového financovania ich upozornilo 26 organizácií. Argumenty niektorých zástupcov miest boli podľa poslanca Radovana Slobodu (SaS) absurdné. "Napravili sme diskrimináciu a nespravodlivosť, nie je dôvod, prečo by mali mať deti v súkromných a cirkevných školách menej financií," uviedol.
      
Legislatívnou zmenou sa má odstrániť "nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov, ak ide o prerozdeľovanie podielových daní".
      
Novela upravuje financovanie školstva tak, aby bola rešpektovaná autonómia zriaďovateľov cirkevných škôl a školských zariadení v súlade s platnými zmluvami medzi štátom a cirkvami a tiež zriaďovateľov súkromných škôl a školských zariadení. Má ísť o opatrenie vo vzťahu k princípu rovného financovania každého žiaka bez ohľadu na zriaďovateľa školy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]