Autor textu: TASR
15.12.2021

Cena Detský čin roka sa odovzdávala po 21. raz

O ocenených skutkoch v jednotlivých kategóriách rozhodlo 34.398 detí zo 431 škôl.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 15. decembra (TASR) - Občianske združenie Detský čin roka po 21. raz odovzdávalo rovnomenné ocenenie. Dostali ho deti, ktoré niekomu zachránili život, postarali sa o svojich blízkych, pomohli chorej spolužiačke či inak prejavili empatiu, odvahu a porozumenie v každodennom živote. V poradí 21. ročník projektu sa konal pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
      
V kategórii záchrana ľudského života získal ocenenie Detský čin roka Martin Klembara, ktorý daroval kostnú dreň svojmu bratovi. Za pomoc pri doopatrovaní chorého otca zvíťazila v kategórii pomoc v rodine Michaela Krivušová zo Základnej školy (ZŠ) L. Novomeského v Lučenci.
      
Ocenenie za pomoc veľkej bojovníčke Vaneske, spolužiačke, ktorá sa po operácii mozgu nemohla zúčastňovať na dištančnom vzdelávaní, získal v kategórii pomoc rovesníkom kolektív žiakov zo ZŠ v Starej Ľubovni. V kategórii pomoc ľuďom získali ocenenie žiaci kvarty Gymnázia Ľ. J. Šuleka v Komárne, ktorí pomohli rodine spolužiačky pri požiari.
      
Viktória Varcholová, žiačka 5. triedy ZŠ v Starej Ľubovni, získala ocenenie v kategórii pomoc prírode, Viktória spolu s bratom zachránili život psíkovi Riovi. Kolektív žiačok zo ZŠ v Tlmačoch získal ocenenie v kategórii dobrý nápad za organizovanie vianočných trhov.
      
Špeciálnu Cenu Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin získali Kristína Pokošová a Iveta Kokyová, ktoré sa starajú o mladšie deti v detskom domove. V kategórii dobrý čin na nete získala ocenenie Natália Kubová, žiačka 2. triedy v ZŠ v Novom Meste nad Váhom, ktorá zorganizovala predaj hračiek a príspevok venovala neziskovej organizácii Deti s rakovinou.
      
O ocenených skutkoch v jednotlivých kategóriách rozhodlo 34.398 detí zo 431 škôl.
      
V online ankete pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk získali detské skutky spolu 221.761 ocenení a 3780 zdieľaní na sociálnej sieti. Skutok s najväčšou podporou verejnosti získal 41.555 hlasov. Cena Ľudia Ľuďom patrí šiestim rómskym chlapcom, ktorí pomáhajú revitalizovať židovský cintorín vo Vinodole. Skutok vykonali dvaja chlapci s rovnakým menom a priezviskom René Stojka, ďalej Mário Buch a súrodenci Franko, Róbert a Sebastián Lakatošovci, žiaci ZŠ vo Vinodole.
      
"Tak ako mnohých, aj nás víťazný príbeh rómskych chlapcov z Vinodolu mimoriadne chytil za srdce a snažili sme sa pre chlapcov vymyslieť darček, na ktorý nezabudnú. Keď sme sa dozvedeli, že sú veľkými fanúšikmi slovenského rapu a obľubujú tvorbu známeho hudobníka Rytmusa, neváhali sme ho osloviť. Po tom, ako sme mu vyrozprávali príbeh chlapcov, Rytmus bez váhania súhlasil so stretnutím," dodal riaditeľ Ľudia Ľuďom Roland Kyška.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]