Autor textu: TASR
21.12.2021

SAAVŠ: Za tri desaťročia sa zvýšil podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí

Vo vývoji celkového počtu študentov možno pozorovať dve základné etapy.

Na archívnej snímke predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Robert Redhammer. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) zverejnila správu o vývoji počtu vysokoškolských študentov za posledné tri desaťročia. Prehľady poukazujú na zvýšenie podielu vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ale aj na znepokojujúci demografický prepad populácie, jej dôsledkov, súvislostí a celý rad ďalších detailov. TASR o tom informoval predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer.
      
Vo vývoji celkového počtu študentov možno pozorovať dve základné etapy. Prvou je nárast celkového počtu študentov zo 64.442 v roku 1989 na takmer štvornásobok - 230.519 - v roku 2006. Podľa SAAVŠ bol vysoký nárast študentov dôsledkom najmä politického zadania zvýšiť vzdelanosť populácie meranej podielom vysokoškolsky vzdelaných ľudí v populačnom ročníku a tiež veľkým počtom pracujúcich záujemcov o vysokoškolské vzdelanie, ktorí ho z rôznych dôvodov neabsolvovali ihneď po maturite. V druhej etape prevláda klesajúci trend počtu študentov na približne polovicu maxima, teda na 137.321 v roku 2020. Tento súvisí najmä s celkovým demografickým poklesom slovenskej populácie.
      
Demografické zmeny na Slovensku majú významný dosah na celkové počty študentov aj absolventov. V uplynulých 15 rokoch došlo k extrémnemu poklesu populačného ročníka, ktorý sa môže uchádzať o vysokoškolské štúdium, teda počtu 19-ročných ľudí o 43,2 percenta (z 96.081 v roku 1996 na 54.977 v roku 2020). "Osobne ma znepokojuje pokles počtu mladých ľudí v populácii. Je tak výrazný, že výpadok na pracovnom trhu bude dlhé roky spôsobovať vážne problémy v spoločenskom a hospodárskom živote Slovenska," uviedol Redhammer. Ako dodal, Slovensko bude musieť vynakladať neporovnateľne viac financií a venovať výrazne viac pozornosti výchove a uplatneniu sa mladých ľudí v praktickom živote tu na Slovensku.
      
Pozornosť je venovaná aj vývoju počtu absolventov. Podľa SAAVŠ sa často v rôznych štatistikách uvádzajú len celkové počty absolventov vysokých škôl bez rozlíšenia stupňa vysokoškolského vzdelávania. To podľa agentúry vytvára zdanlivý dojem dvojnásobného počtu ľudí vstupujúcich na trh práce s vysokoškolským vzdelaním. V správe sa rozlišuje, ktorý stupeň štúdia absolventi ukončili. Za uplynulých 30 rokov sa podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí v populačných ročníkoch okolo 30 rokov zvýšil dvojnásobne, na takmer 40 percent.
      
Údaje boli čerpané z verejne dostupných zdrojov, najmä zo zdrojov zverejňovaných Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrom vedecko technických informácií SR, bývalým Ústavom informácií a prognóz školstva, a tiež zo Štatistického úradu SR, Eurostatu či Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]