Autor textu: TASR
21.12.2021

Rada vysokých škôl trvá na pripomienkach voči novele zákona o VŠ

RVŠ tiež vyzvala ku konštruktívnej diskusii, keďže doterajšie stretnutia s rezortom školstva boli len o jednostrannej prezentácii stanovísk.

Na archívnej snímke predseda Rady vysokých škôl Martin Putala. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 21. decembra (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR trvá na svojich pripomienkach, ktoré predložila v rámci medzirezortného pripomienkového konania voči novele vysokoškolského zákona. Zároveň verí, že ministerstvo školstva využije čas a pripraví novelu zákona, ktorá reflektuje zásadné pripomienky vysokoškolských reprezentácií. Informoval o tom predseda RVŠ Martin Putala.

"RVŠ je tiež znepokojená, že napriek deklarovanej snahe ministerstva zlepšiť fungovanie vysokých škôl neprišlo k predloženiu návrhu metodiky rozpisu dotácie verejným vysokým školám na rok 2022. Ministerstvo tým spôsobilo, že vysoké školy začínajú rok 2022 v rozpočtovom provizóriu," upozornil Putala.

RVŠ začiatkom decembra uviedla, že napriek niektorým pozitívnym prvkom naďalej považuje novelu zákona o vysokých školách za neakceptovateľnú, pretože umožňuje politizáciu vysokých škôl, obmedzuje ich samosprávu a autonómiu. RVŠ tiež vyzvala ku konštruktívnej diskusii, keďže doterajšie stretnutia s rezortom školstva boli len o jednostrannej prezentácii stanovísk.

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis vo štvrtok (9.12.) informoval, že prichystali upravený návrh reformy vysokých škôl, pričom do zákona zapracovali viaceré zásadné pripomienky. Ide napríklad o povinnosť verejného vypočutia kandidátov pri voľbe členov správnej rady, schvaľovanie kandidáta na rektora volebným zhromaždením nadpolovičnou väčšinou členov zhromaždenia či zverenie schvaľovania niektorých riadiacich procesov do právomocí akademického senátu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]