Autor textu: TASR
05.01.2022

Novela zákona o školskej samospráve umocňuje postavenie inšpekcie

ŠŠI poskytuje školám a školským zariadeniam odbornú a poradenskú činnosť v rozsahu svojej pôsobnosti.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava 5. januára (TASR) - Novela zákona o školskej samospráve umocňuje postavenie Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) ako kritického priateľa škôl, ktorý pomáha školám získať vyššiu kvalitu. Tvrdí to ŠŠI. TASR o tom informovala referentka pre komunikáciu zo ŠŠI Diana Ďorďová.
      
ŠŠI poskytuje školám a školským zariadeniam odbornú a poradenskú činnosť v rozsahu svojej pôsobnosti. "Ako inštitúciu nás teší, že zákonodarca sa stotožňuje so smerovaním ŠŠI. Touto cestou by sme však chceli verejnosť upozorniť, že nejde o všeobecné poradenstvo, ale o poradenstvo v rámci kontrolnej pôsobnosti ŠŠI priamo v kontrolovanom subjekte," uviedli zo školskej inšpekcie.  
      
Z inšpekcie uviedli, že odbornú a poradenskú činnosť poskytuje ŠŠI len pri výkone školskej inšpekcie, čomu je možné rozumieť tak, že sa poskytuje pri konkrétnom výkone školskej inšpekcie na základe poverenia v škole alebo v školskom zariadení. ŠŠI nie je povinná poskytovať poradenskú a odbornú činnosť mimo výkonu školskej inšpekcie. "Pre úplnosť uvádzame, že obsah a forma odbornej a poradenskej činnosti nie je regulovaná, závisí od konkrétneho prípadu. Platí však, že činnosť musí súvisieť s právomocami, kompetenciami a úlohami ŠŠI," dodali. ŠŠI neposkytuje odbornú a poradenskú činnosť mimo uvedeného rámca.
      
ŠŠI je nezávislý orgán štátnej správy. Plní funkciu kontroly nad úrovňou pedagogického riadenia, výchovy a vzdelávania a materiálno-technických podmienok v školách a v školských zariadeniach.  

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]