Autor textu: TASR
26.01.2022

I. Korčok: Slovensko predstaví svoj národný vstup do CoFoE

Na akciu venovanú CoFoE pozvalo ministerstvo aj predstaviteľov inštitúcií EÚ.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava/Brusel 26. januára (TASR) - Slovensko vo štvrtok (27.1.) predstaví svoj národný vstup do Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Vyplýva to z vyjadrení ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka.

Jeho rezort na štvrtok pripravil online podujatie s názvom Občianska Európa - Strednodobé hodnotenie Konferencie o budúcnosti Európy. Na akciu venovanú CoFoE pozvalo ministerstvo aj predstaviteľov inštitúcií EÚ. Za podujatím stojí aj občianske združenie EuroPolicy, Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a portál Euractiv.sk.

"Považujem za dôležité, aby sme už teraz vstupovali do debaty po tom, ako sme počúvali (názory) občanov o tom, aký by mal byť príspevok Slovenska ku Konferencii o budúcnosti Európy," vysvetlil pre TASR Korčok.

Podujatie treba podľa ministra vnímať ako súčasť "nášho domáceho úsilia", ktoré ukončí národnú etapu súvisiacu s CoFoE, lebo "nadišiel čas vstúpiť" do celoeurópskej debaty.

Rezort diplomacie minulý rok koncom augusta v rámci CoFoE pripravilo sériu podujatí po slovenských regiónoch s názvom Roadshow 2021. Išlo o otvorené diskusie s občanmi v 25 slovenských mestách zamerané na budúcnosť EÚ.

Konferencia o budúcnosti Európy by sa mala skončiť v máji tohto roka, počas francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ, aby následne Európska komisia - ešte počas výkonu svojho súčasného mandátu - mala dostatok času pretaviť odporúčania občanov do konkrétnych legislatívnych a reformných návrhov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]