Autor textu: TASR
25.01.2022

Hojsík: Na zdravotnícke krízy nie sme pripravení

Ak chceme budúce krízy zvládnuť, potrebujeme skutočnú zdravotnícku úniu, a teda plne podporujem posilnenie právomocí Európskej liekovej agentúry (EMA), povedal europoslanec.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava/Štrasburg 25. januára (TASR) - Koronakríza ukázala, že na zdravotnícke krízy nie sme pripravení. Ani ako krajiny, ani ako Európska únia (EÚ). Vyhlásil to slovenský europoslanec Martin Hojsík s tým, že pandémia COVID-19 zdôraznila potrebu rýchlejšej schopnosti reagovať a silnejšieho mandátu pre európske zdravotnícke agentúry.

Členské krajiny EÚ vďaka spolupráci v prvých týždňoch pandémie podľa Hojsíka dokázali zaobstarať nevyhnutné potreby a neskôr vyvinúť a nakúpiť vakcíny skôr, ako väčšina sveta. "Ak chceme budúce krízy zvládnuť, potrebujeme skutočnú zdravotnícku úniu, a teda plne podporujem posilnenie právomocí Európskej liekovej agentúry (EMA)," povedal europoslanec.

Frakcia Obnovme Európu (Renew Europe), ktorej členom je aj Hojsík, podľa jeho vyjadrení od začiatku volebného obdobia bojuje o väčšiu mieru spolupráce a vyrovnávanie rozdielov v oblasti zdravotníctva. "Nemôžeme si totiž dovoliť, aby sa niektorí ľudia cítili ako občianky a občania druhej kategórie," skonštatoval.

Európska komisia prvé kroky k budovaniu Európskej zdravotnej únie (EHU) podnikla v novembri 2021. Predložila vtedy súbor návrhov, ktorých cieľom je zabezpečiť väčšiu pripravenosť a lepšiu reakciu počas súčasnej a možných budúcich zdravotných kríz. Jedným z návrhov bolo aj posilnenie úlohy kľúčových agentúr EÚ.

Posilnenie právomocí EMA do svojich odporúčaní zahrnul aj tretí občiansky panel Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Táto iniciatíva občanom jednotlivých členských krajín umožňuje vyjadriť sa k budúcnosti EÚ.

Štyri občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]