Autor textu: TASR
25.01.2022

M. Wiezik: Európa bude posilnením EMA lepšie pripravená na krízy

Európsky parlament posilnenie právomocí EMA odobril vo štvrtok 20. januára.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Štrasburg/Bratislava 25. januára (TASR) - Posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA) podľa slovenského europoslanca Michala Wiezika prispeje k zvládaniu budúcich kríz.

"Vďaka posilnenej úlohe agentúry budeme v Európe lepšie vybavení na zvládnutie budúcich kríz po získaných skúsenostiach z pandémie COVID-19," povedal Wiezik, ktorého vyjadrenia sprostredkovalo tlačové stredisko Európskeho parlamentu (EP).

Europoslanec dodal, že sa tým posilní kapacita na riadenie dostupnosti liekov a zdravotníckych pomôcok.

Členské krajiny EÚ podľa neho takisto získavajú "väčšiu transparentnosť, väčšiu účasť EÚ, lepšiu koordináciu a aj účinnejší monitoring."

Európsky parlament posilnenie právomocí EMA odobril vo štvrtok 20. januára. Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania.

pic
Foto: text

Po schválení Európskym parlamentom musí nariadenie ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude nové nariadenie podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca 2022.

Posilnenie právomocí zdravotníckych agentúr EÚ je aj súčasťou návrhov, ktoré v novembri v spojitosti s budovaním Európskej zdravotnej únie predstavila Európska komisia. Oblasť zdravotníctva je aj jednou z tém Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá občanom členských krajín umožňuje - prostredníctvom štyroch občianskych panelov - predkladať svoje požiadavky k fungovaniu EÚ.

Tretí občiansky panel medzi svoje odporúčania zahrnul aj posilnenie právomocí EMA a zriadenie úradu, ktorý by pre členské krajiny vyrokoval prijateľnejšie ceny za lieky.

I. Štefanec: Silnejšia EMA je potrebná, ak máme byť pripravení na budúce výzvy

pic
Na archívnej snímke europoslanec Ivan Štefanec. FOTO TASR - Jakub Kotian

Nárazový nedostatok liekov, či zdravotných pomôcok vieme efektívne vyriešiť len vzájomnou spoluprácou, ako sa to ukázalo počas pandémie COVID-19. Povedal to slovenský europoslanec Ivan Štefanec, ktorého vyjadrenie sprostredkovalo tlačové oddelenie Európskeho parlamentu (EP).

Štefanec reagoval na rozhodnutie EP, ktorý vo štvrtok 20. januára v hlasovaní podporil posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA).

"Ak máme byť pripravení na budúce zdravotné krízy, či pandémie, potrebujeme budovať skutočnú Európsku zdravotnú úniu a teda aj posilniť Európsku agentúru pre lieky," povedal Štefanec.

M. Radačovský: Posilnenie úlohy EMA je nevyhnutné

pic
Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Posilnenie úlohy Európskej agentúry pre lieky z hľadiska pripravenosti na krízy a krízového riadenia sa javí ako nevyhnutné. Povedal to slovenský europoslanec Miroslav Radačovský, ktorého vyjadrenie sprostredkovalo tlačové stredisko Európskeho parlamentu (EP).

"Hoci nie som zástancom prílišnej centralizácie EU a už vôbec nie akejsi federalizácie, predsa len doterajší vývoj covidu ukazuje, že Európa by mala byť pre prípadné krízy lepšie pripravená," povedal europoslanec.

"Zdá sa, že pokiaľ zdravie a riešenie problémov s pandémiami ponecháme výlučne na národné štáty, vzniká akýsi medzinárodný chaos a preto podporujem posilnenie právomocí tejto európskej agentúry," uzavrel Radačovský.

Posilnenie právomocí EMA podporila aj M. Lexmann

pic
Miriam Lexmann, foto z archívu. FOTO TASR – Jakub Kotian 

Väčšie právomoci pre Európsku agentúru pre lieky (EMA), ktoré vo štvrtok 20. januára schválil Európsky parlament, zlepšia pripravenosť EÚ v prípade zdravotníckych kríz. Uviedla to slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorú citovalo tlačové stredisko Európskeho parlamentu (EP).

"Cieľom väčších právomocí pre agentúru známu pod skratkou EMA je zabezpečenie lepšej pripravenosti a koordinácie EÚ na zvládnutie podobných zdravotníckych kríz, akú spôsobilo ochorenie COVID-19," povedala.

Europoslanci podľa Lexmann urobili štvrtkovým hlasovaním "ďalší z krokov k vybudovaniu Európskej zdravotnej únie zameranej na výraznejšiu podporu bezpečnosti verejného zdravia v EÚ".

Lexmann dodala, že hlavnou úlohou EMA bude ešte lepšie monitorovať potenciálne nedostatky v dodávkach liekov a zdravotníckeho materiálu, podpora vývoja kvalitných a bezpečných medicínskych výrobkov v rámci Únie a efektívny manažment a pripravenosť na budúce výzvy v zdravotníckej oblasti.

Európska komisia prvé kroky k budovaniu Európskej zdravotnej únie (EHU) podnikla v novembri 2021. Predložila vtedy súbor návrhov, ktorých cieľom je zabezpečiť väčšiu pripravenosť a lepšiu reakciu počas súčasnej a možných budúcich zdravotných kríz. Jedným z návrhov bolo aj posilnenie úlohy kľúčových agentúr EÚ.

Mária Brozmanová zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli pre TASR TV uviedla, že cieľom EHU je lepšia a efektívnejšia reakcia na budúce hrozby. V rozhovore vyzdvihla potrebu dobudovania európskej únie zdravia, o ktorej sa diskutuje aj v rámci prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

Ďuriš Nicholsonová: EMA musí byť vybavená vhodným inštitucionálnym rámcom

pic
Na archívnej snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. FOTO TASR - Jakub Kotian

Doterajšie skúsenosti poukazujú na to, že je nevyhnutné, aby Európska agentúra pre lieky (EMA) bola vybavená vhodným inštitucionálnym rámcom na riešenie mimoriadnych situácií a to bez improvizácií, s jasným mandátom a so zabezpečením právneho rámca. Uviedla to slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorej vyjadrenie sprostredkovalo tlačové stredisko Európskeho parlamentu (EP).

EP vo štvrtok 20. januára schválil posilnenie právomoci EMA. To podľa Ďuriš Nicholsonovej umožní agentúre pracovať nezávislejšie. Takisto bude podľa jej slov EMA "lepšie pripravená na ďalšiu zdravotnú krízu" a zlepší kľúčové aspekty transparentnosti a zapojenia sa zainteresovaných strán.

Europoslankyňa uviedla, že EMA vytvorí európsku platformu na monitorovanie nedostatku liekov, čím uľahčí zhromažďovanie informácií o nedostatku, ponuke a dopyte po liekoch a pomôckach a umožní lepšie monitorovanie tejto oblasti.

"Rovnako sa posilní kapacita agentúry na riadenie dostupnosti liekov a zdravotníckych pomôcok, vytvorením dvoch nových riadiacich skupín pre nedostatok liekov a zdravotníckych pomôcok," povedala Ďuriš Nicholsonová.

"Z hľadiska transparentnosti a verejnej kontroly bude krokom vpred, že počas mimoriadnych situácií v oblasti verejného zdravia sa budú musieť zverejniť protokoly o klinických skúškach," dodala europoslankyňa.

M. Hojsík: Kríza podčiarkla potrebu silného mandátu pre zdravotnícke agentúry

pic
Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Koronakríza zdôraznila potrebu rýchlejšej schopnosti reagovať a silnejšieho mandátu pre európske zdravotnícke agentúry, povedal slovenský europoslanec Martin Hojsík.

"Koronakríza nám ukázala, že na zdravotnícke krízy nie sme pripravení. Ani ako krajiny, ani ako Únia," povedal europoslanec, ktorého vyjadrenia sprostredkovalo tlačové stredisko Európskeho parlamentu (EP).

Hojsík dodal, že členské krajiny EÚ vďaka spolupráci v prvých týždňoch pandémie dokázali zaobstarať nevyhnutné potreby a neskôr vyvinúť a nakúpiť vakcíny skôr, ako väčšina sveta.

"Ak chceme budúce krízy zvládnuť, potrebujeme skutočnú zdravotnícku úniu, a teda plne podporujem posilnenie právomocí Európskej liekovej agentúry (EMA)," povedal europoslanec.

Frakcia Obnovme Európu (Renew Europe), ktorej členom je aj Hojsík, podľa jeho vyjadrení od začiatku volebného obdobia bojuje o väčšiu mieru spolupráce a vyrovnávanie rozdielov v oblasti zdravotníctva.

"Nemôžeme si totiž dovoliť, aby sa niektorí ľudia cítili ako občianky a občania druhej kategórie," povedal.

V. Bilčík väčšie právomoci pre EMA víta

pic
Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík privítal väčšie právomoci pre Európsku agentúru pre lieky (EMA), ktoré Európsky parlament (EP) schválil 20. januára.

"Počas pandémie sme sa na Slovensku spoľahli na nezávislosť, zodpovednosť a profesionalitu Európskej agentúry pre lieky (EMA) pri schvaľovaní vakcín a liečiv proti covidu," povedal europoslanec, ktorého vyjadrenia sprostredkovalo tlačové stredisko EP.

Celoeurópska koordinácia liekových agentúr podľa Bilčíka už teraz pomáha zachraňovať množstvo životov na Slovensku aj v Európe.

"Aby sme v budúcnosti ešte rýchlejšie a účinnejšie reagovali na zdravotnícke krízy, vítam a podporujem viac právomocí pre EMA," povedal a dodal, že "je to v záujme ľudí na Slovensku".

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]