Autor textu: TASR
20.01.2022

Budajov rezort súhlasí s opatreniami z panelu pre klimatické zmeny

Panel navrhol napríklad zavedenie filtrov na oxid uhličitý v uhoľných elektrárňach.

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 20. januára (TASR) - Zastavenie odlesňovania, podporenie ekologizácie dopravy, či opatrenia prispievajúce k čistejšiemu ovzdušiu, vode či pôde. Aj tieto opatrenia navrhol občiansky panel pre klimatické zmeny, životné prostredie a zdravie v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR s nimi súhlasí. Zmysel majú podľa rezortu akékoľvek opatrenia, ktoré prispievajú k znižovaniu znečisťovania životného prostredia, uviedlo pre TASR tlačové oddelenie MŽP.

Panel navrhol napríklad zavedenie filtrov na oxid uhličitý v uhoľných elektrárňach. Z pohľadu MŽP by takéto investície mohli mať zmysel z dlhodobého hľadiska. Na Slovensku dochádza k postupnému utlmovaniu ťažby hnedého uhlia a uzatvoreniu jednotlivých ťažobných polí dobývacích priestorov Handlová a Nováky I.

Ďalším návrhom je rýchle a masívne zalesňovanie Európy. Envirorezort podporuje poľnohospodársku politiku Slovenska, v rámci ktorej sa plánuje zalesňovanie poľnohospodárskej pôdy zmiešanými drevinami. Cieľom je zabezpečiť stabilitu a ochranu územia poškodeného eróziou a zosuvmi pôdy. "Takéto zalesňovanie zároveň pomôže zmierniť dopady zmeny klímy zvyšovaním sekvestrácie oxidu uhličitého," priblížil envirorezort.

pic
Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Do piatich okruhov tém a 51 odporúčaní vyústilo záverečné zasadnutie občianskeho panelu v rámci CoFoE zameraného na klimatické zmeny, životné prostredie a zdravie. Dve stovky účastníkov zo všetkých krajín EÚ sa 7. až 9. januára stretli vo Varšave, aby určili témy, ktorými sa bude zaoberať plenárna konferencia CoFoE 21. a 22. januára v Štrasburgu. Piatimi hlavnými tematickými prúdmi sú: lepší spôsob života; ochrana životného prostredia a zdravia; presmerovanie ekonomiky a spotreby; udržateľnejšia spoločnosť a starostlivosť o všetkých.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme EÚ. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]