Autor textu: TASR
01.03.2022

Rektori: Univerzity podporujú ukrajinských študentov a akademikov

Niektoré univerzity sa rozhodli odpustiť poplatok za podanie prihlášky na štúdium pre akademický rok 2022/2023 uchádzačom z Ukrajiny.

Na snímke dievča zabalené v deke po príchode na Slovensko z Ukrajiny, FOTO TASR - Roman Hanc

Bratislava 1. marca (TASR) - Mnohé vysokoškolské inštitúcie na Slovensku majú s ukrajinskými partnermi dlhodobé väzby a spoluprácu. Na Slovensku študuje viac ako 5700 ukrajinských študentov, pôsobia tu aj ukrajinskí akademici. V súčasnosti slovenské univerzity prijímajú konkrétne kroky na ich podporu. Informuje o tom Slovenská rektorská konferencia (SRK).

Viaceré univerzity sa rozhodli pre finančnú podporu ukrajinských študentov. Študentom ohrozeným vojnovým konfliktom na Ukrajine poskytujú sociálne alebo mimoriadne štipendiá v rozsahu od 150 do 300 eur, odpúšťajú im poplatky za ubytovanie v študentských domovoch, alebo znižujú členské poplatky za používanie služieb v študentských domovoch. Niektoré univerzity sa rozhodli odpustiť poplatok za podanie prihlášky na štúdium pre akademický rok 2022/2023 uchádzačom z Ukrajiny. Ale aj zriadiť transparentný účet na zbierku finančných prostriedkov na podporu študentov z vojnou dotknutých oblastí. 

Na väčšine univerzít boli zriadené kontaktné centrá, ktoré ponúkajú sociálno-psychologické poradenstvo, komunikáciu a koordináciu aktivít nielen na vysokej škole, ale aj v príslušnom meste alebo vyššom územnom celku. Vysoké školy ponúkajú svoje ubytovacie kapacity nielen svojim zahraničným študentom ohrozeným konfliktom, ale aj ich rodinným príslušníkom, zamestnancom partnerských vysokých škôl z vojnou dotknutých oblastí a ich rodinným príslušníkom, ale aj pred konfliktom utekajúcim občanom Ukrajiny, či hľadajú pre nich ubytovanie. Organizujú humanitárne zbierky. Zvolávajú svojich študentov a absolventov ako dobrovoľníkov do centier prvého kontaktu na hraniciach. Mnohé vysoké školy priamo kontaktovali svoje partnerské vysoké školy a vyjadrili im solidaritu a ponúkli svoju pomoc.

"Slovenské vysoké školy jasne deklarovali odmietnutie vojnových riešení, vyjadrili podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Prišli aj s konkrétnymi krokmi v prospech ukrajinských študentov a akademikov. Vysielajú tak pozitívny signál nielen ukrajinským partnerom, ale aj slovenskej spoločnosti. Univerzity nemajú len vychovávať zamestnancov pre konkrétnych zamestnávateľov," povedal prezident SRK profesor Rudolf Kropil. Zároveň dodal, že majú v prvom rade tvoriť, uchovávať a šíriť poznanie.

SRK upozornila, že sa nesmie zabúdať na ďalších študentov a akademikov v ohrození, vo vojnových zónach vo svete alebo v krajinách, ktoré porušujú ich práva a slobody. Na Slovensku zatiaľ neexistuje špeciálne národné štipendium na pomoc akademikom v ohrození. 


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]