Autor textu: TASR
14.04.2022

SR musí oslovovať kvalifikovaných utečencov z Ukrajiny, tvrdí Trnka

Aktívny prístup orgánov EÚ ocenil aj Trnka. Košický kraj je spolu s Prešovským krajom vystavený najväčšiemu náporu utečeneckých vĺn.

Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. FOTO TASR – František Iván


Bratislava 14. apríla (TASR) - Integrácia utečencov z Ukrajiny môže posilniť odborné kapacity Slovenska a pomôcť obsadiť pozície v profesiách, po ktorých je veľký dopyt. Štát by mal byť pri tom proaktívny a koordinovať sa s regiónmi pri využívaní nástrojov, ktoré ponúka Európska únia (EÚ). Zhodli sa na tom hostia diskusie v TASR TV v súvislosti s prebiehajúcou Konferenciou o budúcnosti Európy (CoFoE). TASR prináša týždenný súhrn udalostí okolo CoFoE.

O možnostiach a využití pomoci EÚ regiónom, ktoré zasiahla utečenecká kríza, diskutovala slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EĽS) v TASR TV s predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislavom Trnkom a ústredným riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michalom Kaliňákom .

Trnka upozornil, že ak Slovensko nezačne aktívne oslovovať potenciálnych uchádzačov a vytvárať podmienky pre ich efektívnu integráciu, odborný a kvalifikovaný personál medzi utečencami nebude mať problém nájsť si pôsobisko inde.

"Volajú nám partneri z Francúzska, Nemecka i ďalších krajín, vyhľadávajú ľudí na pozície, na ktorých majú personálny nedostatok," priblížil. Varoval, že ak sa Slovensko nezaktivizuje, potenciálna možnosť sa zmení na hroziaci hendikep. "Ak nezačneme v tomto konať, ostanú nám tu utečenci, ktorí budú v konečnom dôsledku najmä záťažou pre sociálny a zdravotný systém," naznačil.

"V europarlamente sme veľmi promptne schválili opatrenie, aby bolo možné na účely pomoci využiť nielen aktuálne finančné programy, ale aj prostriedky, ktoré nevyčerpali členské krajiny z alokácií v predchádzajúcom programovom období," pripomenula Lexmann.

Aktívny prístup orgánov EÚ ocenil aj Trnka. Košický kraj je spolu s Prešovským krajom vystavený najväčšiemu náporu utečeneckých vĺn. "Ak by nebolo Európskeho parlamentu a Európskej komisie, humanitárnu situáciu by sme zvládali ťažko," priznal. Ocenil komunikáciu s komisiou i partnerskými regiónmi. "Aj vďaka ich pomoci sme mohli dostať do nášho kraja a na Ukrajinu tony humanitárnej pomoci," zdôraznil.

Podľa Kaliňáka pomohla situácia na Ukrajine uvedomiť si význam a hodnoty únijného spoločenstva. "Takisto však opätovne odhalila dlhodobo nefunkčný systém krízového riadenia štátu, ktorý museli počas pandémie COVID-19 aj pri zvládaní súčasnej utečeneckej krízy suplovať samosprávy v spolupráci s dobrovoľníkmi," konštatoval.

Veľvyslankyňa Mária Malová, zástupkyňa stálej delegátky SR pri EÚ, vo videopríhovore upozornila, že okrem opatrení pre flexibilnejšie čerpanie kohéznych fondov podniká Brusel aj kroky vedúce ku koordinácii pomoci. V oblasti zdravotníctva sa to týka napríklad možnosti premiestniť utečencov so zdravotnými indispozíciami do krajín, ktoré majú najlepšie podmienky pre konkrétnu zdravotnú starostlivosť.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]