Autor textu: Ľuboš Lukáč
18.04.2022

Céčka a guľôčky zažili v prešovskom Klube nadaných detí boom

Lacné a jednoduché populárne hračky deti a mládeže v Československu priniesli chvíľu zábavy aj bez počítačov, tabletov a mobilov.

Foto: Ľuboš Lukáč

Najprv súčasť záclon, či závesov, potom zberateľské šialenstvo
Plastové výlisky, ktoré boli pôvodne súčasťou záclon, či dekoračných závesov patrili medi obľúbené hračky v 80-tych rokoch i začiatkom 90-tych rokov 20. storočia. Stali sa veľkou záľubou detí všetkých vekových kategórií. Nestarnúce RETRO HRAČKY si predstavili na stretnutí Klubu nadaných detí pri Súkromnej základnej škole DSA v Prešove.

Plastové mini hračky v tvare písmena C s veľkosťou okolo 1 cm bolo možné pospájať, zahrať s nimi „čiaru“ i vymeniť za všeličo iné. Módny doplnok, cenný zberateľský produkt, ale aj symbol bohatstva, pokladov a detská mena, za ktorú ste dokázali nakúpiť takmer čokoľvek. Plastové céčka sa voľakedy menili za žuvačky, prstienky a neraz aj za iné vychytené hračky vtedajšej doby.


pic
Foto: Ľuboš Lukáč

V Klube nadaných opäť ožila „čiara“ a hry s guľôčkami
V Klube nadaných detí v Prešove si najmenší vyskúšali rôzne zaujímavé hry s céčkami. Všetci dostali štartovací balíček a farebná hra začala. Nechýbala povestná „čiara“, hra zameraná na rýchlosť - spájanie céčiek, roztrieďovanie podľa farieb atď.
Rovnako zaujali sklenené guľôčky a hry s nimi, ktoré poznajú ľudia už celé generácie. A to päťroční chlapci rovnako ako ich starí otcovia. Hlavným športovým výkonom sú pri tom drepy. Dôležité sú tiež koncentrácia, trpezlivosť a obratnosť.

Plastové dieliky rôznych farieb – céčka a sklenené guľôčky priblížili záľuby rovesníkov v minulosti. Poukázali na možnosť zahrať sa aj s pomerne lacnými a jednoduchými hračkami, a to s rovnakým záujmom ako s modernými hračkami súčasnosti.

Mgr. Dušan Guman

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]