Autor textu: TASR
06.05.2022

Základná škola v Košiciach otvorila dve triedy pre deti z Ukrajiny 

Najviac detí z Ukrajiny navštevuje práve ZŠ Tomášikova, a to 60. V uvedených triedach je po 24 žiakov, pričom jedna je pre žiakov prvého až štvrtého ročníka a ďalšia pre piatakov až deviatakov. 

Na snímke žiaci v triede počas vyučovania na 2. stupni 5. mája 2022. FOTO TASR – František Iván

Košice 6. mája (TASR) – Dve triedy pre deti z Ukrajiny otvorili od začiatku tohto týždňa v Základnej škole (ZŠ) Tomášikova v Košiciach. Vedenie mesta Košice o tom informovalo na štvrtkovom tlačovom brífingu. V košických ZŠ je v súčasnosti dokopy 335 žiakov z Ukrajiny, v materských školách (MŠ) 73.

Najviac detí z Ukrajiny navštevuje práve ZŠ Tomášikova, a to 60. V uvedených triedach je po 24 žiakov, pričom jedna je pre žiakov prvého až štvrtého ročníka a ďalšia pre piatakov až deviatakov. Ostatní sú rozdelení do bežných tried. Prvý stupeň novootvorenej triedy má tri hodiny a druhý stupeň štyri hodiny denne, pričom sú venované len slovenskému jazyku. „Chceli by sme, aby do konca školského roka mali len slovenský jazyk. Ak tu ostanú, čo by väčšina asi aj chcela, v septembri budú opäť začlenení do bežných tried a výučba v slovenskom jazyku im pôjde bez problémov. Keď boli v bežných triedach, boli výborní v matematike, anglickom jazyku. Ale taký dejepis a občianska náuka im robili trochu problém, keďže latinku nepoznali,“ vysvetlila riaditeľka školy Renáta Obšatníková.



Ukrajinskí žiaci sú podľa nej veľmi učenliví a zatiaľ s nimi nezaznamenali žiadne problémy či sťažnosti. „Hoci školská dochádzka pre nich nie je povinná, chodia k nám do školy veľmi radi a pravidelne,“ povedala s tým, že mladšie ročníky navštevujú aj školské kluby detí. „Chcú sa zdokonaľovať v slovenčine, no sú zvyknutí na azbuku, a tak im naše písmo robí problém. Pri zosúladení učebných osnov komunikujeme aj so ZŠ s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove,“ dodala. V škole zároveň organizujú kurzy štátnych jazykov aj kurzy slovenčiny pre dospelých.

Magistrát pripomenul, že rezort školstva v súčasnosti ponúka pre školy dotáciu vo výške 200 eur na každé dieťa z Ukrajiny. Túto možnosť si pochvaľuje aj ZŠ Tomášikova, z týchto peňazí chcú kúpiť ďalšie pomôcky alebo interaktívnu tabuľu.

Mesto dodáva, že v Košiciach na rozdiel od iných samospráv zatiaľ nezaznamenali problémy s nedostatočnou kapacitou škôl. ZŠ by vedeli ešte prijať ďalších 165 detí a MŠ dvojnásobok aktuálneho počtu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]