Autor textu: TASR
13.05.2022

Rezort školstva: Na pozíciu mentora sa môže prihlásiť 160 učiteľov

O pozíciu mentora sa môžu uchádzať učitelia materských, základných alebo stredných škôl rôznych predmetov, s minimálnou dĺžkou praxe päť rokov.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – František Iván

Bratislava 13. mája (TASR) - S prechodom na novú formu vzdelávania po prijatí kurikulárnej reformy pomôžu učiteľom mentori. Ide o novú pozíciu v školstve, ktorú môže vykonávať 160 záujemcov. Prvých 16 regionálnych centier podpory učiteľov vznikne v septembri. Zriadenie a ich činnosť bude do roku 2025 financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Súčasťou reformy obsahu a foriem vzdelávania je aj vznik regionálnych mentorských centier. Úlohou regionálnych centier podpory pre učiteľov základných škôl bude poskytnúť kolegom - učiteľom individuálne poradenstvo a pomoc s prechodom na nové učivo a inovatívne metódy výučby, ktoré nadväzujú na reformu.

"V priebehu marca nám bolo doručených 24 žiadostí, z ktorých 22 splnilo všetky predpísané podmienky. Odborní hodnotitelia posúdili kvalitu predložených žiadostí. Na základe výsledkov odborného hodnotenia budú 16 žiadateľom poskytnuté prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR na zriadenie a činnosť regionálnych centier do roku 2025," uviedol riaditeľ odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní na ministerstve školstva Martin Kríž.

Pripravovaná reforma počíta aj s novou rolou učiteľa v triede. Ten už nebude len odovzdávať informácie, ale stane sa odborným sprievodcom. Žiakov bude podľa rezortu školstva viesť k tomu, aby sa naučili informácie vyhľadať, vyhodnotiť a správne použiť. Pripraviť učiteľov na túto novú rolu pomôžu práve mentori. Pôsobiť budú v regionálnych centrách a od septembra ich bude 160.

"Z učiteľských konferencií a stretnutí, ktoré roky navštevujem, viem, že na Slovensku máme veľa kvalitných pedagógov. Sú to učitelia, ktorí sú kreatívni, pokrokoví, zavádzajú inovatívne metódy výučby, sledujú trendy vo vzdelávaní a snažia sa stále napredovať. Presne pre takýchto učiteľov je určená pozícia mentora," povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Preto vyzval všetkých tvorivých učiteľov, aby sa prihlásili na voľné miesta mentorov v regionálnych centrách.

O pozíciu mentora sa môžu uchádzať učitelia materských, základných alebo stredných škôl rôznych predmetov, s minimálnou dĺžkou praxe päť rokov. Mentor ostane naďalej aktívny vo svojej škole s čiastočným úväzkom (približne dva až tri dni v týždni) a druhú časť pracovného úväzku sa bude venovať mentorskej činnosti. Odhadovaná priemerná odmena mentora je približne 800 – 850 eur/mesačne pri úväzku 18,7 hodiny. Výberové konania budú realizovať priamo zriaďovatelia centier v priebehu mája.

Regionálne centrá podpory učiteľov z prvej výzvy začnú fungovať od nového školského roka 2022/2023. Alokovaná suma z plánu obnovy na prevádzku prvých 16 centier je 9.411.400 eur. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov budú vyhlásené ďalšie dve výzvy na zriadenie podobných regionálnych centier. Konečný počet centier bude 40, celkový počet mentorov bude 400.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]