Autor textu: TASR
21.06.2022

Klus: CoFoE priniesla niektoré veľmi účinné návrhy občanov

Veríme, že niektoré návrhy, ktoré načrtli občania, sú veľmi účinné a Slovensko ich víta, uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus.

Na archívnej snímke štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Brusel/Luxemburg 21. júna (TASR) - Debaty o tom, ako naložiť s odporúčaniami občanov zahrnutých do výsledkov už ukončenej Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), sú súčasťou utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu. Po príchode na zasadnutie Rady ministrov to vyhlásil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus, informuje spravodajca TASR.

Klus pripomenul, že Rada ministrov sa v Luxemburgu bude zaoberať aj pokračovaním procesu CoFoE, najmä po tom, ako koncom minulého týždňa Európska komisia zverejnila svoje zámery ohľadne odporúčaní občanov, ktoré sa zrodili počas konferencie.

"Tešíme sa na diskusie, ktoré nás čakajú. Veríme, že niektoré návrhy, ktoré načrtli občania, sú veľmi účinné a Slovensko ich víta," uviedol Klus. Dodal, že na druhej strane sú tu aj diskusie o potrebe zmeniť základnú legislatívu EÚ, proti čomu podľa jeho slov Slovensko nenamieta, ale neželá si zmenu legislatívy o fungovaní EÚ len kvôli zmene samotnej.

"Súhlasíme s tým, že sa teraz treba sústrediť na tie veci a návrhy, ktoré si nevyžadujú potrebné zmeny legislatívy EÚ," opísal situáciu. 

Klus zároveň dodal, že Slovensko na zasadnutí Rady ministrov podporí odporúčanie eurokomisie udeliť Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín a ponúknuť európsku perspektívu ďalším krajinám vrátane Gruzínska.

"Slovensko je dlhodobo obhajcom rozširovania EÚ. Veríme, že rozširovanie Únie je jedným z jej najužitočnejších nástrojov, ako udržať jednotu a prosperitu," vysvetlil Klus.

V neposlednom rade sa európski diplomati v Luxemburgu budú zaoberať aj jednostrannými krokmi Spojeného kráľovstva, ktoré novým návrhom zákona spochybňuje pobrexitovú obchodnú dohodu a protokol o Írsku a Severnom Írsku. "Slovensko v tomto podporuje snahy podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča," odkázal Klus. Šefčovič v mene EÚ vedie pobrexitové rokovania s britskou stranou a snaží sa, aby Británia rešpektovala platnosť medzinárodného práva, pod ktoré spadá aj dohoda o brexite a pobrexitová obchodná dohoda.





(spravodajca TASR Jaromír Novak) 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]