Autor textu: Mária Tarišková
23.06.2022

Prvé školy budú využívať slnečnú energiu vďaka fotovoltike od SPP

Slnečnú energiu, ako čistý a obnoviteľný zdroj energie, bude môcť vďaka pilotnému projektu SPP využívať  prvých 10 slovenských škôl. 

Foto: SPP

Bratislava 23.06.2022 (Skolske.sk/OTS)

Fotovoltické elektrárne (FVE) od SPP umožnia školám výrazne znížiť ich súčasné náklady na elektrickú energiu, a to celkovo až o takmer 50 %. Zároveň, vďaka pohlcovaniu slnečného žiarenia, prispejú FVE k zlepšeniu tepelného komfortu budov a k zníženiu prehrievania vnútorných priestorov v letných mesiacoch. Ekofond SPP zároveň pripravuje pre školy osobitný grantový program na využívanie slnečnej energie.
 
Vízia a stratégia SPP 2030, ktorú spoločnosť prijala v roku 2019, určuje ako prioritné oblasti rozvoja  podnikania zvyšovanie energetickej efektívnosti a rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. To všetko v záujme znižovania emisií skleníkových plynov a dosiahnutia uhlíkovej neutrality. SPP doteraz uviedol do prevádzky fotovoltické elektrárne vo svojich areáloch v Bratislave a Košiciach a realizuje projekt FVE v areáli SPP v Michalovciach.
 
V rámci pilotného projektu pre školy, poskytne SPP svoje know-how a vo vlastnej réžii zabezpečí všetky potrebné povolenia, nákup, inštaláciu a uvedenie FVE do prevádzky. Následne zariadenie prenajme zriaďovateľovi školy, ktorý bude uhrádzať len platby za prenájom a servisné služby. K úsporám škôl prispeje jednak priama úspora za platby za dodávku elektriny, podiel na zisku z predaja nespotrebovanej vyrobenej elektriny, či grantová podpora niektorej z dostupných grantových schém.
 
V tomto roku počíta SPP aj so začiatkom inštalácií fotovoltických elektrární u menších komerčných zákazníkov. Ďalším krokom bude poskytovanie služieb v oblasti využívania slnečnej energie aj domácnostiam.
 
Tak, ako pri každej investícii, aj v prípade využívania slnečnej energie, je dôležitá dôkladná príprava, konzultácie s odborníkmi, ktorí odberateľovi navrhnú adekvátny výkon zariadenia, vzhľadom k jeho spotrebe energie a v neposlednom rade aj porovnanie ponúk od viacerých dodávateľov. Ide o dlhodobú investíciu, preto netreba podceniť fázu prípravy každého projektu. SPP má záujem poskytovať svojim zákazníkom aj v oblasti fotovoltiky komplexné služby.
 
V prípade záujmu o fotovoltiku od SPP môžu zriaďovatelia škôl alebo samotné školy kontaktovať špecialistov SPP na energetické služby Andreja Fábera na adrese [email protected] alebo Davida Széplakyho na adrese [email protected].
 
V súčasnosti SPP ponúka všetkým svojim zákazníkom Čistú elektrinu od SPP. Ide o doplnkovú službu k bežnej dodávke elektriny na základe klasického zmluvného vzťahu. SPP sa v rámci tohto produktu zaväzuje zabezpečiť pre zákazníkov elektrinu z obnoviteľných zdrojov so zárukou pôvodu, ktoré registruje spoločnosť OKTE. Systém je nastavený tak, že žiadna záruka sa nemôže použiť viac ako raz.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]