Autor textu: TASR
04.07.2022

Montessori pedagogika má pomôcť pri vzdelávaní rómskych detí

Pedagogika vyvinutá Máriou Montessori v chudobných talianskych štvrtiach je podľa Ivany Németovej vhodná nielen pre zdokonaľovanie zdravých detí, ale predovšetkým na pomoc deťom, ktoré zaostávajú.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Adriána Hudecová

Kokošovce 4. júla (TASR) – Individuálny prístup, sloboda, disciplína, rozvíjanie zmyslov a motoriky, ako ich vo vzdelávacom procese aplikuje Montessori pedagogika, má pomôcť pri vzdelávaní rómskych detí. Kurz pedagogiky vyvinutej na deťoch so špeciálnymi potrebami pre sociálnych pracovníkov a pedagógov pracujúcich s rómskymi deťmi začalo uplynulý víkend (1. - 2. 7.) v centre Savore na Sigorde v obci Kokošovce v Prešovskom okrese realizovať Inovačné partnerské centrum (IPC). TASR o tom informovala koordinátorka rómskeho dobrovoľníctva IPC Ivana Németová.

Kurz pre profesionálov i niekoľko rómskych žien nadväzuje na úspešný pilotný projekt Montessori dielničiek, v rámci ktorého sa od apríla 2021 na Sigorde pracuje s rómskymi deťmi z Abranoviec. Pedagogika vyvinutá Máriou Montessori v chudobných talianskych štvrtiach je podľa Németovej vhodná nielen pre zdokonaľovanie zdravých detí, ale predovšetkým na pomoc deťom, ktoré zaostávajú.

Väčšina rómskych žien, ktoré sa na desaťmesačnom kurze zúčastňuje, nemá ukončené ani stredoškolské vzdelanie. "V rámci praxe popri kurze majú rozbehnúť Montessori "podomové materské centrá". V domácnostiach týchto žien sa budú stretávať viaceré matky s deťmi do troch rokov, s ktorými budú pracovať na základe Montessori prístupu, s Montessori pomôckami," ozrejmila Németová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]