Autor textu: TASR
06.07.2022

Detská univerzita aj predstavenia, to ponúka Prešovský kraj počas leta

V lete ponúka mnohé aktivity a podujatia aj osem knižníc v pôsobnosti PSK. Päť osvetových stredísk PSK bude žiť najmä prehliadkami folklóru a tvorivými dielňami.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Pavel Neubauer

Prešov 6. júla (TASR) - Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si aj toto leto pre svojich návštevníkov pripravili bohatý program. Pôjde o rôzne kultúrne a spoločenské akcie, ako sú napr. výstavy, predstavenia, besedy, folklórne prehliadky, koncerty. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

V Krajskom múzeu v Prešove odštartujú sezónu v Rákociho paláci podujatia pre deti - Detská univerzita v spolupráci s Prešovskou univerzitou a divadelné predstavenie Divadla Portál. Archeopark v Hanušovciach nad Topľou vráti opäť návštevníkov do praveku workshopmi Praveká keramika v Archeoparku – Živá archeológia.

"Jeden júlový týždeň bude patriť v Ľubovnianskom múzeu – hrad v Starej Ľubovni hradnému divadlu s názvom Cesta do kráľovstva. Chýbať nebudú tradičné Hradné slávnosti," uviedla Jeleňová.

Prázdniny v Múzeu v Kežmarku začnú dokumentárnou inscenáciou Krvavé dejiny o vysídlení Nemcov z Československa v rokoch 1945 – 1946. Podtatranské múzeum v Poprade si pripravilo pre záujemcov prednášky na rôzne témy.

V skanzene Šarišského múzea v Bardejovských kúpeľoch bude pre návštevníkov pripravená Prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru. Historická radnica v Bardejove sa stane miestom konania komorného koncertu s názvom Kultúrne leto Bélu Kélera. Folklór bude dominovať aj podujatiam pripraveným vo Vihorlatskom múzeu v Humennom.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach si počas oboch prázdninových mesiacov pripravilo prednášky a besedy s názvom Art talks.

Krajská galéria v Prešove bude v auguste spoluorganizovať 14. ročník sochárskeho sympózia Práci česť. Tatranská galéria v Poprade pripravila pre deti Denný tábor malých umelcov v dvoch turnusoch v súbehu s výnimočným výstavným projektom Fero Lipták – Vedľajšie účinky.

V lete ponúka mnohé aktivity a podujatia aj osem knižníc v pôsobnosti PSK. Päť osvetových stredísk PSK bude žiť najmä prehliadkami folklóru a tvorivými dielňami.

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle Vihorlatskej hvezdárne v Humennom pripravilo podujatie Večer pod hviezdami. Hvezdáreň a planetárium v Prešove ponúkne tradičné štvrtkové večerné programy, verejné pozorovanie a expedíciu Perzeidy v Roztokách.

Divadelné prázdniny budú pre divadlá v pôsobnosti krajskej samosprávy kratšie, hrať sa bude prvé a posledné dva prázdninové týždne. Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) odprezentuje obľúbené predstavenia Návraty, Kráčali pod nami a Reprezentačný koncert na domácej aj zahraničnej pôde.

Bližšie informácie k podujatiam nájdu záujemcovia na webstránkach kultúrnych organizácií, ako aj profiloch na sociálnych sieťach.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]