Autor textu: OTS
08.08.2022

Problémy so sústredením? Ako prinútiť deti väčšej a dlhodobej pozornosti?

Deti sú jedinečné a rovnako originálny je aj ich štýl učenia. Kým jedno dieťa sa radšej učí samo, iné je produktívnejšie v kolektíve. 

Foto: Justlight/Shutterstock.com

Bratislava 08.08.2022 (Skolske.sk/OTS)

Napriek výnimočnosti osobnosti študentov, sú fázy, v ktorých koncentrácia, teda schopnosť sústrediť svoju pozornosť na konkrétnu úlohu, klesá.
​​​​​​​
Dôvodov, prečo sa tak deje, existuje viac. Dôležité však je, poznať spôsoby, ako môžete sústredenie svojich detí podporiť a zvýšiť ich motiváciu k učeniu.

Odpútajte pozornosť od vonkajších faktorov
Či už sa vaše dieťa vzdeláva v klasickej, špeciálnej jazykovej škole alebo doma, dôvodom číslo 1 na jeho rozptýlenie, a teda príčinou zlej koncentrácie, sú bežiace médiá v jeho blízkosti. Televízia, rádio, telefón či hrajúci sa súrodenci môžu prekážať, keď sa musia deti pri učení a úlohách sústrediť. Preto sa vedome snažte vyhýbať všetkým zdrojom rušenia, aby ste zlepšili koncentráciu svojho dieťaťa, ako napríklad odloženie mobilného telefónu mimo dosahu.

Vyriešte problémy s nedostatkom spánku
Spánok nás robí múdrymi! A to nie je len príslovie, ale pravda – zhodujú sa na tom dokonca viacerí výskumníci, pretože počas nočného odpočinku sa vám to, čo ste zažili a naučili sa cez deň, konsoliduje v mozgu, organizuje a spracováva. Aby sa preto deťom uchovalo v hlave čo najviac dôležitých informácií, zabezpečte im ideálne podmienky na nočný odpočinok. V rušnom meste napríklad aj s pomocou kvalitnej akustickej peny.

Pozor, aby neboli deti zavalené príliš veľkým množstvom úloh
Deti sa prirodzene radi učia. Ak je však vyvíjaný príliš veľký tlak a je súčasne zadaných príliš veľa úloh, tento prirodzený smäd po vedomostiach môže opadať a viesť k frustrácii z učenia, ktorá sa prejavuje predovšetkým v nedostatku koncentrácie alebo motivácie.

Aby ste tomu zabránili, pokiaľ to nebude mať vážne následky, dovoľte dieťaťu odložiť alebo vynechať úlohu. Prípadne si pri práci pomôžte s kvalitnými tonermi HP v tlačiarni, ktoré odľahčia ruku dieťaťa pri písaní.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]