Autor textu: Lucia Marenčíková
26.08.2022

ZŠ Semerovo 110 získavala cez Erazmus+ nové skúsenosti

Získavame medzinárodné skúsenosti so začlenením a inklúziou žiakov s osobitnými potrebami na hodinách anglického jazyka

Foto: Základná škola Semerovo č. 110

Od 1. septembra 2020 sa Základná škola Semerovo č. 110 zapojila do programu Erasmus+ projektom „Získavame medzinárodné skúsenosti so začlenením a inklúziou žiakov s osobitnými potrebami na hodinách anglického jazyka“, ktorý sa zrealizoval s finančnou podporou Európskej únie. Cieľom projektu bolo, aby sa pedagogickí pracovníci zapojení v projekte oboznámili s inovačnými metódami vo výučbe detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami na kurzoch v Írsku, spolu s pedagógmi zapojenými v programe Erasmus+ si vymenili skúsenosti  a nadviazali spoluprácu a zlepšili si znalosť anglického jazyka. Po návrate by sa o  nadobudnuté poznatky podelili s inými pedagogickými zamestnancami, pripravili materiály na prácu so žiakmi so ŠVVP pre seba aj širšiu verejnosť. Zavedú ich aj do svojej učiteľskej praxe, čím prispejú k motivácii a  lepšiemu zapojeniu žiakov so ŠVVP do učebného procesu. 

V rámci projektu sa uskutočnili dve mobility. Prvá mobilita sa realizovala 7.-14. novembra 2021. Mgr Marenčíková bola vyslaná do Írska, kde sa zúčastnila kurzu English for Teachers of English to Special Needs Pupils v trvaní 35 hodín v prijímajúcej organizácii InterEducation. Náplňou kurzu boli prednášky o írskom vzdelávacom systéme, inklúzii, dyslexii, workshopy zamerané na používanie a vyučovanie anglického jazyka, o írskej kultúre ako aj stretnutie a diskusia so školským koordinátorom pre deti so ŠVVP a návšteva írskej školy a  Dublinu. 

Druhá mobilita sa realizovala 27. marca až 3. apríla. Zúčastnila sa jej pani asistentka Mihaličeková, na kurze Course on Teaching Pupils with Special Educational Needs v InterEducation. Kurz bol zameraný na využitie digitálnej technológie pri výučbe žiakov so ŠVVP, inklúziu, diferenciáciu a kreativitu pri vyučovaní. 
Po návrate z oboch mobilít sa zrealizovali školenia pre učiteľov a pedagogických zamestnancov, kde prezentovali vedomosti nadobudnuté v Írsku, založili sme facebookovú skupinu Cudzie jazyky a ŠVVP (https://www.facebook.com/groups/624775008940647), kde si učitelia môžu vymieňať nápady a skúsenosti pri práci s deťmi, ktoré potrebujú viac pomoci, ako deti intaktné. Materiály na vyučovanie, ktoré sme vytvorili, môžete nájsť na zborovni (https://www.zborovna.sk/kniznica.php?action=show_user&id=116751, https://www.zborovna.sk/kniznica.php?action=show_user&id=156961) a cvičenia v elektronickej podobe na quizlete ( https://quizlet.com/luciamarencikova/folders).

pic
Foto: Základná škola Semerovo č. 110

Prvou aktivitou pre žiakov spojenou s projektom Erasmus+ po návrate na Slovensko v spolupráci s francúzskou učiteľkou angličtiny Chrystel Chatelus z Lyonu sú vianočné pohľadnice a ďalšia korešpondencia, ktoré si žiaci vymenili. Išlo o reálnu komunikáciu so skutočnými osobami vo veku našich žiakov, a preto ich to zaujalo oveľa viac ako vypisovanie imaginárnej pohľadnice v pracovnom zošite. So svojimi rovesníkmi si radi píšu aj teraz. Žiaci sa oboznámili s írskou kultúrou 17. marca pri oslave Dňa sv. Patrika. Vďaka podpore z projektu vyšlo aj číslo časopisu Kukaj sem, venované  životu školy, programu Erasmus+ a rôznym témam, ktoré zaujímajú žiakov.
​​​​​​​
Erasmus+, bola pre nás skúsenosťou, ktorá nás obohatila po profesionálnej aj osobnej stránke. Je skvelé, že učitelia a žiaci majú vďaka podpore EÚ príležitosť  sa zúčastniť mobilít, ktoré im prinášajú zážitky a skúsenosti na celý život. Ďakujeme za možnosť realizácie mobility.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]