Autor textu: TASR
06.10.2022

Najviac návrhov kandidátov na členov správnych rád bolo doručených na UK

Naopak, najmenší záujem bol pri vysokých školách s menším počtom študentov, respektíve umeleckým zameraním.

Na archívnej snímke pohľad na Vajanského nábrežie s budovou Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. FOTO TASR  - Michal Svítok

Bratislava 6. októbra (TASR) - Najviac návrhov kandidátov na členov správnych rád verejných vysokých škôl, ktoré boli zaslané na základe výzvy ministerstva školstva prostredníctvom formulára, bolo doručených na Univerzitu Komenského (UK) v Bratislave (40 návrhov). Za ňou nasleduje Technická univerzita v Košiciach a Žilinská univerzita v Žiline (zhodne po 27 návrhov). Naopak, najmenší záujem bol pri vysokých školách s menším počtom študentov, respektíve umeleckým zameraním. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. 

"Doručených bolo 216 návrhov, pričom v rámci jedného návrhu mohol byť kandidát navrhnutý za viacero vysokých škôl," vysvetlili z rezortu školstva. Pri takomto zohľadnení bolo spolu doručených 302 návrhov kandidátov na členov správnych rád verejných vysokých škôl. Ďalšie kroky po doručení návrhov upravuje zákon o vysokých školách. "Akademický senát verejnej vysokej školy zvolí tajným hlasovaním a minister školstva vyberie z doručených návrhov kandidátov na člena správnej rady verejnej vysokej školy v príslušnom počte. Po voľbe a výbere zorganizuje verejná vysoká škola verejné vypočutie kandidátov," uviedlo ministerstvo školstva. 

Pre viaceré vysoké školy minister školstva, vedy, výskumu a športu SR už zaslal svoj výber kandidátov na členov správnych rád verejných vysokých škôl (tzv. kvóta ministra). "Počet členov, ktorých vyberá minister, upravuje štatút vysokej školy," spresnil rezort školstva. V súčasnosti sa realizujú zasadnutia akademických senátov, na ktorých si akademický senát volí kandidátov na členov správnej rady, na iných už začínajú plánovať alebo majú naplánované verejné vypočutia.

Jednou zo škôl, ktorá verejné vypočutie kandidátov na členov správnej rady volených akademickým senátom, študentskou časťou akademického senátu a vymenúvaných ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR zrealizovala, je Slovenská technická univerzita v Bratislave.

Po verejnom vypočutí kandidátov predloží predseda akademického senátu verejnej vysokej školy na vyjadrenie ministrovi školstva návrh kandidátov zvolených akademickým senátom verejnej vysokej školy a minister školstva predloží návrh ním vymenúvaných kandidátov na vyjadrenie akademickému senátu verejnej vysokej školy. "Ak sa akademický senát alebo minister školstva k návrhu nevyjadrí do 30 dní odo dňa jeho predloženia, platí, že sa vyjadril. Po uplynutí tejto lehoty rozhodne akademický senát verejnej vysokej školy tajným hlasovaním o potvrdení alebo o nepotvrdení voľby a minister školstva vymenuje členov správnej rady verejnej vysokej školy alebo odmietne kandidátov," priblížil rezort školstva. Ak akademický senát verejnej vysokej školy nepotvrdí voľbu niektorého kandidáta alebo ak minister školstva nevymenuje niektorého kandidáta, opakuje sa postup z pôvodne doručených návrhov.

Vysoká škola môže voliť aj z doručených návrhov, ktoré boli zaslané na základe výzvy rezortu školstva prostredníctvom formulára. Zároveň platí, že vysoké školy si mohli a môžu vytvoriť aj vlastný systém na predkladanie návrhov zo strany oprávnených subjektov.

Rezort školstva dodal, že súčasným členom členstvo v "terajšej" správnej rade zanikne najneskôr 30. novembra.  


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]