Autor textu: TASR
11.10.2022

Certifikát Zelenej školy získalo 85 škôl

Program je súčasťou medzinárodnej siete Ecoschool, do ktorej je zapojených vyše 70 krajín, 60.000 škôl a milióny detí, učiteľov a rodičov po celom svete.

Ilustračná snímka, FOTO TASR -  Ján Siman

Bratislava 11. októbra (TASR) - Certifikát Zelená škola v utorok získalo 85 škôl. Väčšina zo škôl, ktoré tento rok certifikát získali, pracuje v programe viac ako štyri roky. TASR o tom informovala komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica Eva Sládková.

"V programe Zelená škola robíme dlhodobé zmeny, nie jednorazové aktivity. Dnes naozaj nestačí o životnom prostredí a ochrane prírody len rozprávať či učiť. V čase klimatickej zmeny je nutné vzdelávať učiteľov a postupne prenastaviť fungovanie škôl v rôznych oblastiach, aby sa znižovala ich uhlíková stopa," uviedla manažérka programu z CEEV Živica Zuzana Gallayová. O získanie medzinárodného certifikátu sa školy usilujú dva roky a tie, ktoré splnia podmienky, sa môžu pýšiť vlajkou Zelenej školy.

Program je súčasťou medzinárodnej siete Ecoschool, do ktorej je zapojených vyše 70 krajín, 60.000 škôl a milióny detí, učiteľov a rodičov po celom svete.

"Každá zo škôl, ktoré získali certifikát, si vybrala jednu prioritnú oblasť, v ktorej robila zmeny. Napríklad v téme doprava a ovzdušie základná škola s materskou školou Palín znížila množstvo detí dochádzajúcich do školy autom o 25 percent, základná škola Babín o 16 percent," povedala Gallayová. Spojená škola vo Svidníku v téme potraviny začala odoberať pečivo, mliečne výrobky a mäso od miestnych producentov a znížila množstvo výrobkov s palmovým olejom v školskom bufete.

Materská škola, Ul. V. Clementisa v Prievidzi zaviedla environmentálne čistenie a znížila pri dodržaní hygienických predpisov množstvo agresívnych chemických čistiacich prostriedkov. "Základná škola Kovarce znížila množstvo odpadu o 30 percent. Vyše 40 škôl v téme zeleň a ochrana prírody premieňali školské záhrady a začali v nich učiť viac vonku," priblížila Gallayová.

Program je určený pre materské, základné, stredné aj špeciálne školy. Odborníci z CEEV Živica chodia osobne na návštevy škôl a certifikát udelia len tým, ktoré si to naozaj zaslúžia. Školy musia robiť reálne zmeny a zapájať do nich žiakov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]