Autor textu: TASR
13.10.2022

Občania sa obracajú na Štátnu školskú inšpekciu s podaniami často anonymne

Anonymní podávatelia sa veľakrát ospravedlňujú za anonymnú formu podania z dôvodu obavy o svoje deti v súvislosti s možným odvetným konaním zo strany školy voči nim, uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Michal Svítok

Bratislava 13. októbra (TASR) - Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) eviduje za školský rok 2021/2022 takmer 550 podaní, z ktorých je 30 percent anonymných. Činnosť súvisiaca s prešetrovaním a vybavovaním všetkých podaní si vyžiadala spolu zhruba 6800 hodín. TASR o tom informoval Matúš Jarolín, vedúci kancelárie hlavnej školskej inšpektorky.

Inšpekcia plní funkciu kontroly štátu nad úrovňou pedagogického riadenia, výchovy a vzdelávania a materiálno-technických podmienok vrátane praktického vyučovania v školách a školských zariadeniach, na pracoviskách praktického vyučovania a nad úrovňou činností v špeciálnych výchovných zariadeniach a školských zariadeniach výchovného poradenstva a prevencie. V týchto oblastiach vybavuje sťažnosti a petície. 

"Anonymní podávatelia sa veľakrát ospravedlňujú za anonymnú formu podania z dôvodu obavy o svoje deti v súvislosti s možným odvetným konaním zo strany školy voči nim. To je výzva pre školy, aby intenzívnejšie pracovali na vzájomnej dôvere medzi rodičmi, žiakmi a učiteľmi," priblížila anonymné podania hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

"Pokiaľ riešime anonymné podanie, toto podanie sa musí odložiť v súlade so zákonom. Samozrejme, pokiaľ podanie obsahuje závažné indície o porušení zákona, kontrola sa vykoná formou školskej inšpekcie," vysvetlil Jarolín. ŠŠI radí, aby si občan pred podaním podania detailne prezrel postup podávania podnetu alebo sťažnosti. Návod je dostupný i na webovom sídle ŠŠI.

Najčastejšie sa na ŠŠI obracali ľudia s problémami s úrovňou vyučovania, klasifikáciou prospechu a nevhodným správaním sa pedagogických zamestnancov. Inšpekcia zaznamenala aj sťažnosti, ktoré sa týkajú neriešenia šikanovania a iných foriem agresívneho správania sa žiakov, ale aj nerešpektovanie špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb.

Ak sa sťažnosťou zistí, že boli porušené právne predpisy, riaditelia škôl sú povinní prijímať opatrenia na ich odstránenie s následnou kontrolou ŠŠI o ich plnení.



Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]