Autor textu: TASR
24.10.2022

Žiaci sa môžu zapojiť do dvoch projektov zameraných na podporu čítania 

Vzájomnú výmenu záložiek partnerské školy ukončia do konca mesiaca.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 24. októbra (TASR) - Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) organizuje počas októbra pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2022 dva projekty. Zamerané sú na podporu čítania žiakov základných a stredných škôl na Slovensku a v Českej republike. NIVAM o tom informuje na svojom webe.

      Prvý projekt s názvom Záložka do knihy spája školy organizuje v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne. Jeho cieľom je podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh medzi 119.813 rovesníkmi z 1038 českých a slovenských základných škôl a osemročných gymnázií. "Žiaci vyrábajú záložky ľubovoľnou technikou na predpísanú tému Môj literárny príbeh čaká na tvoje prečítanie. Rovnako výmenu záložiek využívajú školy k nadviazaniu vzájomnej spolupráce, kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike a SR," uvádza sa na webe NIVAM.

      Doplňujúcim programom výroby záložiek sú rôzne aktivity zamerané na podporu kreatívneho čítania. Napríklad hodiny hlasného čítania, literárne kvízy, recitačné alebo čitateľské súťaže, žiacke besedy o prečítaných knihách so spisovateľmi. "Pridanou hodnotou tohto projektu je, že na jednej strane umožňuje, aby vášniví čitatelia z radov žiakov strhli k čítaniu aj "nečitateľov". Na druhej strane dáva možnosť vyniknúť aj žiakom, ktorí nie sú intelektuálne nadaní, alebo žiakom s mentálnym postihnutím, či žiakom pochádzajúcich zo sociálne alebo jazykovo znevýhodneného prostredia, ktorí mimo školy nemajú prístup k čítaniu kníh," tvrdí NIVAM.

      Druhý projekt Záložka do knihy spája slovenské školy zorganizoval NIVAM pre stredné školy. Aj jeho cieľom je podpora kreatívneho čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh a vzájomné nadväzovanie priateľských vzťahov medzi 172 školami z rôznych kútov Slovenska. Vyše 8800 stredoškolákov si medzi sebou bude vymieňať vytvorené záložky na tému Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto. 

      Vzájomnú výmenu záložiek partnerské školy ukončia do konca mesiaca.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]