Autor textu: TASR
23.11.2022

J.Habánik: Školám bude v budúcom roku chýbať minimálne 170 miliónov eur 

Na prvý pohľad si školstvo podľa Habánika prilepší oproti roku 2022 o viac ako desať percent.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 23. novembra (TASR) - Školám bude v roku 2023 chýbať minimálne 170 miliónov eur. Upozornil na to poslanec Národnej rad SR a podpredseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jozef Habánik (Smer-SD) v reakcii k návrhu rozpočtu pre oblasť školstva na rok 2023. 

      Na prvý pohľad si školstvo podľa Habánika prilepší oproti roku 2022 o viac ako desať percent. Ak sa podľa jeho slov odpočíta rast výdavkov na zákonnú valorizáciu platov učiteľov a ďalších zamestnancov v školstve v alokovanej výške viac ako 392 miliónov eur, vidieť, že návrh rozpočtu počíta s objemom výdavkov 3,63 miliardy. eur, čo je 99 percent aktuálneho roka. "A teda nezohľadňuje základné požiadavky na krytie prevádzky škôl a školských zariadení po započítaní vysokej inflácie v tomto a budúcom roku, a už vôbec nie dosahy prijatých legislatívnych zmien z vládnych alebo poslaneckých noviel zákonov," uviedol. 

      V návrhu rozpočtu je podľa podpredsedu školského parlamentného výboru kompenzované zvýšenie normatívnych výdavkov v regionálnom školstve o 40 miliónov eur na pokrytie nárastu počtu žiakov a zvýšenie cien energií. Ďalej ide aj o zvýšenie príspevku pre subjekty zapojené do systému duálneho vzdelávania o 2,2 milióna eur, kapitálové výdavky na riešenie havarijných stavov škôl o 1,5 milióna eur a výkonnostné odmeňovanie verejných vysokých škôl v sume 27 miliónov eur. "Rozpočet už nepočíta v Národnom programe rozvoja športu s kapitálovými výdavkami pre športovú infraštruktúru (rekonštrukcia a modernizácia futbalových štadiónov) vo výške 4,5 milióna eur, Fond na podporu športu príde o 11,5 milióna eur a vysoké školy nedostanú krytie viazaných výdavkov z rokov 2021 až 2022 vo výške 45 miliónov eur," vymenoval.

      Habánik upozornil vládu SR, že práve v čase nárastu socio-patologických javov a násilia v spoločnosti môžu chýbajúce zdroje na rozvoj športovej a školskej infraštruktúry prehĺbiť dlhodobo pozorované prejavy psychickej a vedomostnej nevyrovnanosti žiakov. Podľa jeho slov budú školám chýbať peniaze napríklad na udržateľnosť pracovných miest pre takmer 1164 zamestnancov podporných tímov, osobné náklady asistentov učiteľov, ale aj úradom školskej správy či na dofinancovanie okresných a krajských kôl súťaží žiakov. Ako dodal, školstvo bude potrebné dofinancovať. 

      "Určite viem garantovať maximalizáciu podpory a zdrojov vysokých škôl. Slovenská rektorská konferencia a iné reprezentácie videli, že to nie sú prázdne slová, pretože sa zastavila metodika, s ktorou sa nestotožňuje rezort školstva, ktorá viedla k škrtom," povedal Horecký. Poznamenal, že 27 miliónov eur je vrátených do rozpočtu 2023 bez toho, že by boli viazané. Ako doplnil, na rozvoj vysokých škôl pôjdu historické sumy v rámci plánu obnovy. O návrhu rozpočtu podľa slov Horeckého komunikujú so šéfom rezortu financií všetci ministri a chceli by získať pre svoje rezorty viac financií.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]