Autor textu: Zuzana Mészárosová
01.02.2023

Študenti Obchodnej akadémie Levice o holokauste

Slávnstným podujatím si uctili pamiatku holokaustu

Foto: Zuzana Mészárosová

Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si študenti Obchodnej akadémie v Leviciach pripomenuli slávnostným podujatím pre svojich spolužiakov, kotrý uskutočnili 27. januára 2023 v priestoroch Tekovského múzea v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 78 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto skvelého podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.
​​​​​​​
Na stretnutí sa študenti dozvedeli viac o holokauste, ako im poskytujú bežné hodiny dejepisu. Bola im priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčim a premietnutý dokumentárny videofilm o živote vo vyhladzovacom tábore. Na základe videného sa mladí ľudia snažili zodpovedať otázku, ako bolo ľudsky možné dopustiť sa takých zverstiev proti ľudskosti, ktoré boli páchané počas holokaustu.

pic
Foto: Zuzana Mészárosová

V dramatizácii študenti priblížili dva životné príbehy  z obdobia holokaustu vybrané z mozaiky osudov levičanov spojených s holokaustom. Pohnutý príbeh židovky Marty Silárdovej zaujal študentov jej životnou silou zvládnuť ťažké chvíle počas holokaustu, ale i stratu blízkých, ktoré sa stali obeťami tejto hroznej doby. Príbeh Anny Valašíkovej, ktorá nezištne zachránila životy židov počas nacistického vyčíňania, nenechal študentov bez zamyslenia. 
Veľkým prínosom workshopu bola prednáška Marty Švolikovej, pracovníčky Štáneho archívu v Nitre – pracovisko Archív Levice o prezentáciu na tému „Vlak do nenávratna – deportácie z Levíc“.
 Na záver si všetci návštevníci tohoto podujatia mohli prezrieť výstavu plagátov „Niektorí boli susedmi“, ktoré zapožičal UNIS – Informačné centrum OSN vo Viedni. Táto výstava má trvalý domov v múzeu Holokaustu vo Washingtone a mapuje hrôzy holokaustu.

pic
Foto: Zuzana Mészárosová

Paralelne s touto výstavou na škole prebiehala fotografická výstava Žili medzi nami“ o živote židov počas holokaustu.

pic
Foto: Zuzana Mészárosová

Ako povedala jedna z protagonistiek tohto podujatia Viktória  vo svojom prejave „ak chceme zabrániť nočnej more holokaustu, aby sa už nikdy neopakovala, je našou povinnosťou dnes, i do budúcnosti, aby sme sa učili o holokauste, pretože nás učí o predsudkoch a ich následkoch.“ Mali by sme sa učiť o holokauste, pretože chceme, nie preto, že musíme. Mali by sme sa učiť o holokauste, pretože niet pochýb o tom, že by sa mohol zopakovať znovu. Mali by sme sa učiť o holokauste, aby sme mu dokázali zabrániť v budúcnosti. Mali by sme sa učiť o holokauste a byť vďační za to, čo máme. Dlhujeme to nevinným ľuďom ktorí zomreli, ľuďom umučeným v koncentračných táboroch.“

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]