Autor textu: OTS
28.02.2023

Naučme deti aj prehrávať                

Prehry a chyby sú súčasťou každej životnej etapy, podobne ako úspech.

Foto: Unsplash.com/Robert Collins

Bratislava 28.02.2023 (Skolske.sk/OTS)

Prinášajú negatívne pocity, ale sú aj príležitosťou naučiť sa zvládať vlastné emócie a aj emócie ostatných. Veľmi dôležité je byť dieťaťu oporou, keď sa mu nedarí a postupne mu ukázať, že prehra sa dá zvládnuť. Ak svoje deti naučíte prehrávať, budú o krok bližšie k svojmu šťastiu.
Prehra prináša negatívne emócie.

Vďaka spoločenskej hre dokáže dieťa spoznať nielen svoje reakcie na rôzne situácie, ale si ich aj naplno prežiť v bezpečnom prostredí domova. Dovoľte mu to. Týmto prežitkom nedáte nálepku, že prehra je niečo zlé. Jednoducho ide o prirodzenú súčasť, ktorú môže hra/život priniesť. Podľa odborníčky na spoločenské hry Štepánky Zoubkovej môžu deti aj vďaka hre spoznávať svoje emócie a nebáť sa ich prejavovať. Pravdivým prejavom v hre ukážeme najmenším členom rodiny, že každý z nás má v sebe silné a slabé stránky, s ktorými pracujeme celý život.“

Naučme sa kultivovať prejavy
Pri každej hre dieťa pozoruje svoje okolie a ich reakcie na rôzne situácie počas hry. Učí sa jednoducho zvládať vlastné emócie a aj emócie ostatných. Vlastným príkladom môžeme deťom ukázať rôzne stratégie ako zvládnuť prehru a učiť dieťa postupne kultivovať svoje prejavy.

Každá chyba a prehra nás posúva ďalej
A platí to nielen v spoločenskej hre. Ak dieťa prehrá, porozprávajte sa s ním, čo si myslí, kde urobilo chybu alebo, ktorý krok by v hre zmenilo. Dieťa analýzou hry spolu s rodičom dokáže identifikovať, čo urobiť v ďalšej hre inak, aby bolo úspešné. Na zahodenie nie je ani poznanie, aké je šťastie vrtkavé a že sa nikdy netreba vzdávať.

Veľmi dôležité je byť dieťaťu oporou, keď sa mu nedarí a postupne ho naučiť, že prehra sa dá zvládnuť. Pri výbere hry si určite všímajte, pre akú vekovú kategóriu je hra určená, aby dieťa bavila a skutočne mala želaný účinok.

Dopriať výhru aj inému
Zásadou hry je dodržiavať jej pravidlá, hrať čestne, naučiť sa prijímať porážky i víťazstvá. Kto sa tomu naučí v hre, ľahko to potom dokáže i v živote. Ďalšou zručnosťou, ktorú môže dieťa nadobudnúť v spoločenskej hre, je dopriať výhru svojmu spoluhráčovi. Ak dieťa vyhrá, môže mu rodič ukázať spôsob, ako to vyjadriť slovne alebo napríklad gestom – podanie ruky víťazovi. V neposlednom rade poďakovať za hru, pretože spoločne strávený čas so svojimi najbližšími je tá najkrajšia výhra pre všetkých.


O spoločnosti Piatnik 
Spoločnosť Piatnik sa venuje výrobe hracích kariet, spoločenských hier a skladačiek puzzle. Medzi jej najznámejšie produkty patrí celosvetovo obľúbená hra Activity. Vďaka 190-ročným skúsenostiam pri výrobe hier či kariet spája tradíciu s modernými technológiami a využíva len tie najkvalitnejšie materiály. S celosvetovou ročnou produkciou 25 miliónov hracích kariet, 1 miliónom stolových hier a 1 miliónom skladačiek puzzle dokazuje, že spoločenské hry nestratili nič na svojej príťažlivosti. Prostredníctvom siete exkluzívnych partnerov spoločnosť Piatnik pôsobí v 60 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na www.eshop-piatnik.cz. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]