Autor textu: TASR
31.03.2023

Noc s Andersenom: Podujatie ponúkne v knižniciach Prešovského kraja nielen rozprávky

Hlavnou témou nočnej knižničnej akcie v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou bude rozprávka Škaredé káčatko.

Ilustračná snímka. FOTO TASR 

Prešov 31. marca (TASR) - Noc s Andersenom, ktorá sa na Slovensku koná už po 18-krát, bude v knižniciach Prešovského samosprávneho kraja (PSK) rozprávková, ekologická a plná dobrodružstiev. Ako TASR informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, podujatie sa uskutoční v piatok.

V Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove podujatie odštartuje o 18.00 h a jeho témou budú Klimatickí hrdinovia. Zážitkové čítanie o ľudových rozprávkach, zoznamovacie hry, divadlo či pantomíma na motívy Andersenových rozprávok, to všetko prinesie Noc s Andersenom v Podtatranskej knižnici v Poprade. Začiatok akcie je ohlásený na 19.00 h.

"Noc so svetoznámym rozprávkarom je pripravená aj v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove, a to už od 17.30 h. Úvodnou aktivitou bude zoznamovacia hra Klbko priateľstva," uviedla Jeleňová.

Hlavnou témou nočnej knižničnej akcie v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou bude rozprávka Škaredé káčatko. Deti a mládež si zahrajú literárne hry, čaká ich aj "baterkové čítanie".

Andersenova noc vo Vihorlatskej knižnici v Humennom začne o 18.00 h a bude plná súťažných kvízov, hľadania knižných pokladov a aktivít. Sté výročie narodenia Kristy Bendovej si budú pripomínať počas rozprávkovej noci v Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni. V jej úvode o 17.00 h čitateľov navštívi sám Andersen, ktorý im porozpráva o svojej tvorbe a živote.

V Podduklianskej knižnici vo Svidníku pripravili stretnutie s kapitánkou z Policajného zboru a ukážky práce policajného psa a psovoda. Popoludnie sa bude niesť Andersenovou históriou. Knižnica Jána Henkela v Levoči naplánovala schôdzku priamo s Andersenom pre žiakov tunajšej základnej školy.

Na Slovensku podujatie Noc s Andersenom prebieha od roku 2006 a koordinuje ho Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Tento rok sa podujatie, zamerané na podporu čítania, prvýkrát koná pod záštitou rezortu kultúry.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]