Autor textu: Mária Tarišková
31.03.2023

Chcete sa zbaviť stresu zo školy i práce? Hrajte sa

Deti aj dospelí hľadajú často rovnováhu medzi náročnými školskými či pracovnými aktivitami a časom pre seba a svoju rodinu. 

Foto: Unsplash.com/La-Rel Easter

Bratislava 31.03.2023 (Skolske.sk/OTS)

Jedna z ciest, ako sa uvoľniť, tráviť čas so svojou rodinou a zároveň rozvíjať svoje schopnosti, sú spoločenské hry.

Hry nemusia byť určené len pre deti. Aj keď tým najmenším spôsobuje hranie predovšetkým radosť, zároveň rozvíja  ich  zručnosti, preto by sa do hier so svojimi deťmi mohli zapojiť aj dospelí. Práve oni hľadajú balans medzi vysokým pracovným tempom a oddychom, a hranie im môže pomôcť odreagovať sa. Edukácia totiž nie je jediným pozitívom hier. Hry prinášajú emócie – vzrušenie, napätie, prekvapenie, satisfakciu. Proces hrania obsahuje aj rôzne sociálne interakcie - súperenie, spoluprácu, či uznanie výhry druhému. Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, Štěpánka Zoubková potvrdzuje pridanú hodnotu hier. „Pri spoločenských hrách si deti nielen oddýchnu a zabavia ale rozvíjajú svoju fantáziu, zároveň môžu pomocou logického myslenia vyriešiť rôzne situácie.“ Okrem toho, že spoločenské hry prinášajú rodine zábavný a zmysluplný program, dokážu ju aj spojiť. A hry rozvíjajú i kreativitu detí, zlepšujú pamäť či schopnosť sústrediť sa.
Pri hre sa neorientujeme sa len na výsledok.

Každá hra je paralelou na naše osobné výzvy. V práci alebo v škole sa zvyčajne orientujeme na výsledok, ale zabúdame, že aj cesta je cieľ. Medziľudské vzťahy, atmosféra na pracovisku alebo v škole, objavovanie nových možností, zábava. To všetko vytvára úspech.  Aj pri hre sa učíme že, nie je dôležité len víťazstvo, ale najmä spoločne strávený čas s rodinou plný pohody a smiechu.
Učíme sa spolupráci.

Základným predpokladom spolupráce v rodine je kvalitná komunikácia. Napríklad v hre Activity z dielne viedenskej továrne Piatnik  je preskúšaná  komunikácia. Nielen tá verbálna, ale i neverbálna. Nemusíte  chodiť v tejto hre okolo horúcej kaše, oceňuje sa najmä jasné a stručné posolstvo, ktoré by mali  členovia rodiny čím najskôr dešifrovať.  Hra učí v komunikácii využívať, čo najpresnejšie výrazy, vďaka ktorým môžeme predísť nejasnostiam a nedorozumeniam v rodine, v práci či v škole.
  
Spoznávame svoje silné a slabé stránky.
Nikto z nás nie je dokonalý. Každý z nás má i slabé stránky, ktoré chce prirodzene potlačiť. Ale pri hre alebo náročných  situáciách v škole či práci tieto stránky osobnosti „vyplávajú“ na povrch. Preto je dôležité ich spoznať a pracovať na nich.

O spoločnosti Piatnik 
Spoločnosť Piatnik sa venuje výrobe hracích kariet, spoločenských hier a skladačiek puzzle. Medzi jej najznámejšie produkty patrí celosvetovo obľúbená hra Activity. Vďaka 190-ročným skúsenostiam pri výrobe hier alebo kariet spája tradíciu s modernými technológiami a využíva len tie najkvalitnejšie materiály. S celosvetovou ročnou produkciou 25 miliónov hracích kariet, 1 miliónom stolových hier a 1 miliónom skladačiek puzzle dokazuje, že spoločenské hry ani v súčasnosti nestratili nič na svojej príťažlivosti. Prostredníctvom siete exkluzívnych partnerov spoločnosť Piatnik pôsobí v 60 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na www.eshop-piatnik.cz

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]