Autor textu: TASR 
25.04.2023

DAB pripravilo pre žiakov vzdelávací program Ekohrdinovia

Súčasťou programu sú aj ekologické dielne. Ponúknu deťom interaktívne hry na tému prirodzený les versus monokultúra. 

Na archívnej snímke fontána pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre. FOTO TASR - Henrich Mišovič

Nitra 25. apríla (TASR) - Umenie spojené s odbornými informáciami a zaujímavosťami o životnom prostredí ponúkne program Ekohrdinovia v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Ako uviedli organizátori, v priestoroch DAB sa bude konať 26. apríla.

V rámci programu Ekohrdinovia si desiatky žiakov základných škôl pozrú divadelnú inscenáciu Kým nastane ticho, ktorá spája vizuálne interaktívne inštalácie, fyzikálne pokusy a protestsong mladej generácie o nevyhnutnosti chrániť lesy a životné prostredie. "Následne si pozrú scénu a stretnú sa na diskusii aj s tvorcami inscenácie," povedala dramaturgička a autorka inscenácie Kým nastane ticho Slavka Civáňová.

Súčasťou programu sú aj ekologické dielne. Ponúknu deťom interaktívne hry na tému prirodzený les versus monokultúra. Žiakom sa na nich prihovorí aj odborný lektor Imrich Jakab z Katedry ekológie a environmentalistiky na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. "Eko-fyzikálna dielňa zasa ponúkne interaktívne hry a fyzikálne pokusy na tému energie a zdroje. Deti ňou prevedú odborní lektori Ľubomíra Valovičová a Ján Ondruška z Katedry fyziky na UKF," pripomenula Civáňová.

Ako doplnila, DAB vytvorilo program Ekohrdinovia, aby podporilo pozitívny vzťah detí a mládeže k lesom a k aktívnemu prístupu k ich ochrane. "Zapájame doň odborníkov a ekológov, popularizujeme ich prácu a aktivity. Program sprostredkováva informácie o vode v lesoch, o lesných živočíchoch i riešení následkov kalamít. Predstavuje tiež pojmy ako prales, holorub, biodiverzita, ekosystém či takzvaný wood wibe web," povedala o náplni programu Ekohrdinovia Civáňová.


Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]