Autor textu: TASR
05.05.2023

SPU a Technická univerzita vo Zvolene chcú vytvoriť konzorcium AgroForestry

Obe univerzity v rámci Slovenska sú podľa tlačovej hovorkyne SPU Renáty Chosraviovej zamerané na ekológiu, udržateľné poľnohospodárstvo a lesníctvo, dizajn a zelenú infraštruktúru.

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v centre Nitry, archívna snímka. FOTO TASR

Bratislava 5. mája (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre a Technická univerzita vo Zvolene chcú spoločne vytvoriť konzorcium AgroForestry. Pre TASR to potvrdili z oboch univerzít, ktoré spoločne predložili projektový zámer na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl. Výzva bola vyhlásená v rámci plánu obnovy a odolnosti SR.

Obe univerzity v rámci Slovenska sú podľa tlačovej hovorkyne SPU Renáty Chosraviovej zamerané na ekológiu, udržateľné poľnohospodárstvo a lesníctvo, dizajn a zelenú infraštruktúru. Prienik medzi študijnými programami oboch univerzít môže podľa SPU priniesť pozitíva pre perspektívnu vzájomnú spoluprácu. Od tohto spojenia si obe univerzity sľubujú zvýšenie konkurencieschopnosti univerzít v domácom a medzinárodnom prostredí, prehĺbenie spolupráce so zahraničím, verejným i súkromným sektorom a tiež s praxou. "Chceme zvýšiť kvalitu výskumu a vzdelávania prostredníctvom zdieľanej infraštruktúry a ľudských zdrojov. Cieľom je tiež akreditácia spoločných inovačných študijných programov, a tým udržanie talentov na Slovensku," priblížila Chosraviová. 

Ján Lichý z referátu pre vonkajšie vzťahy Technickej univerzity vo Zvolene pre TASR priblížil, že víziou konzorcia je harmonizácia vnútorných systémov kvality vysokoškolského vzdelávania univerzít, príprava a uskutočňovanie spoločných študijných programov, prepojenie výskumných a inovačných aktivít, spoločné využívanie knižničných a publikačných systémov a ubytovacích kapacít.

Konzorcium AgroForestry bude podľa SPU prispievať k zvyšovaniu kvality univerzít aj prostredníctvom koncentrácie excelentných vzdelávacích a výskumných kapacít. Zabezpečiť má aj vyššiu kvalitu vedeckého výskumu a medzinárodne významných výstupov vedeckej činnosti. "Víziou konzorcia je harmonizácia vnútorných systémov kvality vysokoškolského vzdelávania oboch univerzít, prepojenie výskumných a inovačných kapacít, spoločné využívanie knižničných, publikačných a IT systémov a ubytovacích kapacít. V rámci projektu sa zameriame aj na komplexnú rekonštrukciu vybraných objektov, modernizáciu a dobudovanie integrovanej výskumnej, vzdelávacej a ubytovacej infraštruktúry," doplnili zo SPU. 

Konzorcium má okrem iného tiež generovať nové výskumno-vývojové a inovačné projekty v sektore pôdohospodárstva a nové pracovné miesta. Aktivity projektu sú naplánované od apríla 2023 do marca 2026. "Toto spojenie vnímame aj ako príležitosť zvýšiť šance SPU a Technickej univerzity vo Zvolene posunúť sa v hodnotení univerzít na vyššie priečky, čo prispeje k väčšej atraktívnosti inštitúcií pre zahraničných študentov a akademikov. Cieľom je dostať sa medzi top 1000 vysokých škôl sveta," dodala tlačová hovorkyňa SPU.

"Poslaním konzorcia je zvýšenie konkurencieschopnosti v medzinárodnom priestore pri získavaní projektov, zvýšenie konkurencieschopnosti absolventov na trhu práce, zvýšenie konkurencieschopnosti pedagogických a vedeckovýskumných pracovníkov v oblasti výskumu v súlade s konceptom otvorenej vedy," konkretizoval Lichý. Vytvorené konzorcium AgroForestry môže byť veľkým prínosom aj pri tvorbe Európskych inovačných partnerstiev. Univerzity budú tiež podávať spoločné medzinárodné projekty. 

Do výzvy ministerstva školstva zameranej na predkladanie projektových zámerov na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl sa zapojilo celkovo 11 univerzít, ktoré podali päť projektových zámerov na vznik konzorcií. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]