Autor textu: Jana Škulavíková
15.05.2023

Od absolventa k manažérovi a špecialistovi

Nie všetci absolventi vysokých škôl zvládajú s ľahkosťou zmenu režimu zo študenta na zamestnanca.

Foto: text

Bratislava 15.05.2023 (OTS/Skolske.sk)

Nie všetci absolventi vysokých škôl zvládajú s ľahkosťou zmenu režimu zo študenta na zamestnanca. U mnohých pretrváva ešte “študentský život”, ktorý niekedy narazí na iné predstavy zamestnávateľa. Cieľom projektu občianskeho združenia múdry pes, “Karierné workshopy pre stredné a vysoké školy” je nie len zvýšiť šance absolventov na trhu práce, ale aj pripraviť študentov na ich prvé dni v novom zamestnaní. Tento rok múdry pes navštívil Ekonomickú univerzitu v Bratislavu, Žilinskú univeritu a Prešovskú univerzitu. Zdá sa, že skúsenosti jednotlivých univerzít neboli s uplatnením svojich študentov príliš odlišné.
“Ekonomická univerzita pripravuje študentov v súlade s Národnou sústavou kvalifikácií a Národnou sústavou povolaní. Študenti sa na trhu práce dobre uplatňujú, väčšina z nich pracuje už počas štúdia, čo im uľahčuje zamestnateľnosť” vysvetlila doc. Ing. Marta Matulčíková, PhD. z katedry manažmentu Fakulty podnikového manažmentu.
Profesor Ing. Peter Adamišin, PhD., prorektor pre stratégiu a marketing poznamenal, že pre úspešné uplatnenie absolventov univerzity v praxi je rozhodujúcich niekoľko faktorov. Prešovská univerzita sa snaží okrem rozvíjania akademických spôsobilostí a zručností vytvárať priestor pre rozvoj mäkkých zručností, najmä efektívne spolupracovať, jasne komunikovať.
 
Podľa štúdie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, ktorú vykonala v rokoch 2018 až 2023, niektorí zamestnávatelia negatívne hodnotia prezentačné zručnosti absolventov, najmä absolventov technických odborov či jazyková vybavenosť absolventov.
Až 71 % respondentov za druhú najčastejšiu nevýhodu zamestnávania absolventov označilo nedostatok samostatnosti. Tá môže byť výsledkom nedostatočnej prípravy v procese formálneho vzdelávania v tejto oblasti, kedy absolventi nie sú vedení k samostatnosti, či už v prístupe ku štúdiu alebo plnení jednotlivých úloh, s ktorými sa v tomto procese stretávajú. Vplyv môže mať taktiež slabé zapájanie absolventov do pracovného procesu počas praxe či brigády prebiehajúcej súbežne počas procesu formálneho vzdelávania zo strany zamestnávateľov či životného štýlu, kedy sa absolventi neskôr osamostatňujú.
 
“Tento hendikep mladých ľudí si uvedomujeme aj my, v spoločnosti Tesco Stores a preto podávame šikovným avsolventom pomocnú ruku. Pre čerstvých absolventov a dokonca aj pre už 2 roky pracujúcich absolventov sme pripravili náš absolventský program, kde vybraní mladí absolventi majú možnosť získať bez stresu prax na rôznych oddeleniach, a tak veľmi rýchlo urobiť u nás kariéru manažérsku alebo odbornú. Absolvujú 6 až 12 mesaicov v obchode, v centrálnej kancelárii alebo na distribúcii a získavajú tak potrebné zručnosti, ktoré ich naštartujú k zaujímavej kariére. Samozrejme, naša spoločnosť takto získa aj potrebnú dynamiku, ktorá jej pomáha byť naďalej úspešnou.” vysvetlila Ing. Miroslava Rychtárechová, prevádzková personálna manažérka, Tesco Stores SR, a.s.,
 
Projekt “Kariérne workshopy pre stredné a vysoké školy” organizuje občianske združenie múdry pes v spolupráci so spoločnosťou slido a mediálnym partnerom projektu, tlačovou agentúrou TASR.
 
Zdroj:
NÁRODNÝ PROJEKT
Podpora kvality sociálneho dialógu
Autorský kolektív: AZZZ SR
Kvalita absolventov z pohľadu zamestnávateľov

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]