Autor textu: TASR
04.09.2023

Školské organizácie vyzvali kandidátov na konkrétne kroky v školstve

Od politických strán očakávajú školské organizácie konkrétne vízie koncepcie, riadenia a financovania školstva.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - František Iván

Bratislava 4. septembra (TASR) - Hoci školstvo a vzdelávanie patrilo ku sľubovaným prioritám takmer všetkých vlád, v skutočnosti sa odsúvalo na okraj reálneho politického a verejného záujmu. Sedem stavovských organizácií regionálneho školstva na to upozornilo vo vyhlásení adresovanom 25 politickým subjektom kandidujúcim v septembrových predčasných parlamentných voľbách. Kandidátov vyzývajú na konkrétne kroky. TASR o tom informovali z Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska.
        
Od politických strán očakávajú školské organizácie konkrétne vízie koncepcie, riadenia a financovania školstva. Rovnako žiadajú transparentné a participatívne prijímanie legislatívy, ktoré bude rešpektovať odborné stanoviská a bude v súlade s dlhodobou stratégiou školstva, vzdelávania a jej akčnými plánmi. V programovom vyhlásení vlády chcú tiež garantované dôsledné plnenie zlepšovania kvality školstva na úroveň priemeru Európskej únie.
        
"Zdôrazňujeme, že riadenie školstva v termínovom horizonte volebných období je nezodpovedné a pripomíname, že vzdelávanie pripravuje podmienky na prosperitu a charakter spoločnosti o dvadsať rokov, a preto presadzovanie úzkych predstáv a záujmov je neprípustné," skonštatovali organizácie.
        
Odmietajú pokračovanie stavu, kde sa strategicky a systémovo neriešia kľúčové problémy, chýbajú dlhodobé a jasné vízie a stratégie v školstve. "Dôsledkom je prehlbovanie zaostávania našich detí v kvalite vzdelávania voči väčšine európskych štátov," podotkli. Nepáči sa im ani nerešpektovanie odborných stanovísk odborníkov. Prekáža im aj absencia kontinuity v odbornom a koncepčnom riadení školstva. Kritizujú tiež prehlbovanie modernizačného dlhu.
        
Vyhlásenie podpísali predstavitelia Asociácie evanjelických škôl Slovenska, Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií, Asociácie súkromných škôl a školských zariadení, Asociácie stredných odborných škôl Slovenska, Zväzu školských asociácií a združení SR, Združenia katolíckych škôl Slovenska a Združenia základných škôl Slovenska.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]