Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Zoltán Soóky
06.09.2023

3D tlač v Portugalsku

Učitelia sa aj v lete vzdelávajú

Foto: Logo Erasmus+

Nové Zámky 06.09.2023 (Skolske.sk)

3D tlač sa stáva čoraz dôležitejšou súčasťou nášho života a pomaly sa presadzuje aj vo vzdelávaní. V rámci Erasmus+ projektu (pod názvom "Zdokonaľme sa!") Gymnázia Petra Pázmáňa v dňoch 9. - 15. júla 2023 som sa zúčastnil na školení učiteľov o 3D tlači v portugalskom meste Carcavelos. Cieľom kurzu bolo predstaviť nástroje 3D tlače a začleniť ich do školského vzdelávania.
​​​​​​​
Školenie sa začalo stručnou históriou vývoja 3D tlače a predstavením technických parametrov tlačiarne Creality Ender 3D Pro. Zostavili sme si vlastnú tlačiareň, ktorú sme dostali ako darček, aby sme ju od začiatku školského roka mohli používať v našej škole. Na tejto tlačiarni sme sa naučili, ako sa kalibruje podložka (na ktorom sa 3D objekt tlačí vrstva po vrstve), ako sa nastavujú optimálne podmienky priľnavosti medzi objektom a podložkou. Tlačili sme aj testovacie modely a naučili sme analyzovať kvalitu výtlačkov.

pic
Foto: 3D tlačiareň

Neskôr sme začali používať Tinkercad, ktorý je bezplatným softvérom na 3D navrhovanie a modelovanie cez prehliadač. Pomocou neho môžeme so žiakmi navrhovať akékoľvek predmety: dekorácie do domácnosti, pomôcky pre iné predmety, modely pre Minecraft a podobne. V tomto programe sme vytvorili konto učiteľa, na ktorom boli vysvetlené výhody používania aplikácie Tinkercad Classroom pri práci na projektoch so študentmi. Naučili nás tiež, ako používať Tinkercad ako softvér CAD (architekti a inžinieri ho používajú na navrhovanie) pre naše vlastné projekty v 3D priestore. Tu sme vytvorili vlastné návrhy a vytlačili ich s najlepšími parametrami tlače. Naučili sme sa tiež vytvárať litofánové výtlačky (pri ktorých sa používajú vrstvy priesvitného materiálu, aby sa pri správnom osvetlení vytvorili priestorovo pôsobiace obrazy). Do návrhu sme pridali aj blokové programovanie, aby sme vytvorili zložitejšie tvary. Na záver sme dostali tipy na údržbu a riešenie možných problémov s 3D tlačou.

Počas školenia sme sa navštívili obec Cascais, kde sme popozerali rôzne múzeá:  Museu de Vila (múzeum obca), Museu Condes de Castro Guimarães (zbierku umenia, kusy indo-portugalského nábytku, prehistorické archeologické nálezy a knižnicu). Na záver dňa sme videli Cabo da Roca – najzápadnejší bod Európy.
​​​​​​​
Na školení sa zúčastnili učitelia základných a stredných škôl z Chorvátska, Rumunska, Talianska, Nemecka, Maďarska a Francúzska, s ktorými som pracoval v skupinách v anglickom jazyku.
Počas školenia som získal veľa nových skúseností a poznatkov, ktoré môžem využiť pri vyučovaní.

pic
Foto: Účastníci kurzu

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]