Autor textu: Európska univerzitná hokejová asociácia 
25.10.2023

Nové perspektívy univerzitného hokeja: Bude najbližší Svetový pohár neďalekoSlovenska?

Tohtoročný Svetový pohár univerzitného hokeja, na ktorom sa zúčastnili univerzitné výbery zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska, Švédska, Kanady a USA, sa uskutočnil v Rumunsku. Slováci na ňom obsadili konečné 3. miesto.

Slovenský výber. FOTO: Európska univerzitná hokejová asociácia 

V poľskom Osvienčime sa stretli zástupcovia Európskej univerzitnej hokejovej asociácie (EUHA), Poľskej univerzitnej hokejovej asociácie (PUHA), American Collegiate Hockey Association (ACHA) a miestneho klubu UHT Sabers. „Opäť nadišiel čas, aby sme sa vzájomne stretli a povymieňali si skúsenosti, novinky a tiež sa porozprávali o našich spoločných cieľoch. V zámorí má univerzitný hokej dlhoročnú tradíciu, máme sa od nich čo učiť a čo je najlepšie – títo ľudia sú ochotní zdieľať s nami svoje „know-how”. Sú pre nás inšpiráciou a súčasne pomocnou rukou,” povedal prezident EUHA Ľubomír Sekeráš. Ten sa spoločne s viceprezidentom Františkom Sádeckým a generálnym manažérom Petrom Špankovičom stretol s prezidentom ACHA Paulom Hebertom a výkonným riaditeľom Craigom Bernetom.

„Navštívili sme jedinú univerzitu v Poľsku s univerzitným hokejovým tímom, videli sme podmienky, v akých hráči UHT Sabers študujú, trénujú i hrajú. Tiež sme deklarovali potrebu a ochotu vymeniť mladých trénerov a hráčov medzi národnými asociáciami a ponúknuť im tréningy na univerzitách v USA, Kanade a Poľsku,” pokračoval Sekeráš.

Vyvrcholením stretnutia bolo vyhlásenie troch združení o ich vôli zorganizovať Svetový pohár univerzitného hokeja v roku 2025 v Poľsku, v Osvienčime. „Tohtoročný Svetový pohár bol v Rumunsku, tento raz by sme sa chceli presunúť práve do Poľska. Našou snahou je, aby boli pre jednotlivé výbery z celého sveta vytvorené podmienky na vysokej úrovni a, samozrejme, to platí rovnako pre zápasy ako také. Univerzitný hokej má v Poľsku veľký potenciál a aj takýmto spôsobom by sme ho tu mohli odprezentovať a osloviť potenciálnych študentov - hokejistov,” vyslovil prezident EUHA.

Predstavitelia EUHA majú na svedomí založenie Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL), v ktorej v aktuálnej sezóne pôsobí päť vysokoškolských tímov zo Slovenska a po jednom tíme majú zastúpenie Poľsko, Maďarsko a Rumunsko.

pic
Zástupcovia asociácií. Foto: Európska univerzitná hokejová asociácia 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]