Autor textu: PaedDr. Helena Rusnáková
27.10.2023

Kniha Uzol vzbudila záujem čitateľskej verejnosti

Marek Hudec besedoval so svojimi čitateľmi.      

Foto: z archívu Knižnice Antona Bernoláka

Mesto Nové Zámky patrí k najviac zničeným mestám počas 2. svetovej vojny. Počas troch bombardovaní prišli o život tisíce ľudí – obyvateľov i návštevníkov mesta – značné časti mesta sa ocitli v troskách. Aj po viac ako 7 desaťročiach od ukončenia vojny obyvatelia mesta spomínajú, či už pomocou dokumentov z tohto obdobia, ako aj pomocou – dnes už mála žijúcich – pamätníkov. 

Tejto téme sa venuje vo svojom dokumentárnom románe Uzol autor Marek Hudec, ktorý pomocou dokumentov a pamätníkov na vojnové hrôzy, odkryl hrozivé vojnové udalosti.

Dokumentárny román Uzol, vydaný vydavateľstvom Absynt, z pera Mareka Hudeca bol slávnostne uvedený v Nových Zámkoch dňa 6. mája 2022. Odvtedy  autor knihy absolvoval viacero čitateľských besied. V tejto aktivite pokračuje.

Posledne sa stretol dňa 24. októbra so svojimi čitateľmi v priestoroch novozámockej Knižnice Antona Bernoláka, kde sa uskutočnili dve stretnutia. V dopoludňajších hodinách sa stretol so žiakmi novozámockého Gymnázia a popoludní so širokou verejnosťou. 
 
Účastníci besedy sa dozvedeli, že prvou inšpiráciou k napísaniu knihy boli  spomienky jeho starej mamy, ktoré mu zanechala, ku ktorým sa po rokoch vrátil a rozhodol som sa ich rozpracovať do knihy, nájsť ďalších pamätníkov a dať dokopy všetky materiály, ktoré sú dostupné k tejto téme.

Napísanie knihy mu trvalo zhruba tri roky, pretože jej príprava súvisela s rozsiahlym výskumom.  Chodil do novozámockého archívu, študoval novinové články, viedol rozhovory s pamätníkmi, ktorých je medzi nami už čoraz menej.

Moderátorkou podujatia bola Mgr. Natália Nagyová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]