Autor textu: TASR
31.10.2023

SOŠ vo Fiľakove vďaka cezhraničnému projektu zmodernizovala stolársku dielňu

V rámci projektu sme si zaobstarali dva stroje. Jeden stoj na olepovanie hrán pre drevotrieskové dosky, druhým strojom je štvorstranná fréza, priblížil riaditeľ SOŠ Attila Varga.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Fiľakovo 31. októbra (TASR) - Do stolárskej dielne Strednej odbornej školy (SOŠ) vo Fiľakove pribudli dva nové stroje, ktoré majú zabezpečiť lepšiu prípravu študentov na ďalšie zamestnanie v odbore. Škola na ich zakúpenie získala financie vďaka projektu v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

"V rámci projektu sme si zaobstarali dva stroje. Jeden stoj na olepovanie hrán pre drevotrieskové dosky, druhým strojom je štvorstranná fréza. Olepovačka bola chýbajúcim článkom k tomu, aby sme vedeli vyrábať nábytok na profesionálnej úrovni. Stroje nám umožnia, aby študenti odchádzali zo školy pripravení pracovať v profesionálnych dielňach pri výrobe nábytku alebo stavebno-stolárskych výrobkov," priblížil riaditeľ SOŠ Attila Varga.

Na projekte, ktorého cieľom bola podpora vzdelávania a situácie v oblasti zamestnanosti v regióne, spolupracovala fiľakovská SOŠ s maďarskou Obchodnou a priemyselnou komorou župy Nógrád. Tá v rámci projektu zastrešila prípravu dvoch metodických vzdelávacích filmov v maďarskom a slovenskom jazyku, ktoré majú za cieľ pomôcť naučiť sa základy profesie kovopriemyslu. Zrealizovala tiež študentské súťaže, školenia či tematické workshopy.

Spoločný projekt SOŠ vo Fiľakove a Obchodnej a priemyselnej komory župy Nógrád bol z európskych zdrojov podporený sumou viac ako 126.000 eur, z toho vyše 50.000 eur poslúžilo na nákup vybavenie stolárskej dielne v priestoroch fiľakovskej školy. Projekt bol súčasťou Akčného plánu zamestnanosti po osi R2 a M3, na ktorom spolupracovalo mesto Fiľakovo s maďarskou Agentúrou rozvoja Novohradu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]