Autor textu: TASR
31.10.2023

Ministerstvo školstva chce zmeniť financovanie neštátnych zariadení poradenstva a prevencie

Návrh nie je predmetom vnútrokomunitárneho pripomienkového konania. Spolu s ním bude predložený na rokovanie vlády SR návrh na skrátené legislatívne konanie.

Ilustračná snímka. FOTO TASR  - Michal Svítok

Bratislava 31. októbra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce zmeniť financovanie cirkevných a súkromných zariadení poradenstva a prevencie. Navrhuje ich financovať zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z predkladacej správy MŠVVaŠ, predloženej v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 

"Podľa návrhu sa neštátne zariadenia majú financovať zo štátneho rozpočtu nielen na základe počtu detí, ktorým bola poskytnutá odborná činnosť, ale aj na základe počtu jednotlivých výkonov odbornej činnosti uskutočnených zariadením poradenstva a prevencie za uplynulý školský rok," uviedli. Návrhom by sa splnil jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR - ide o cieľ reformy 3 komponentu 6.

Cieľom je zabezpečiť rovnaký model financovania pre všetky poradenské zariadenia bez ohľadu na ich zriaďovateľa. Aktuálne cirkevné a súkromné zariadenia poradenstva a prevencie získavajú finančné prostriedky na mzdy a prevádzku od obcí alebo samosprávnych krajov z výnosu dane z príjmov fyzických osôb podľa počtu detí, ktorým boli poskytnuté služby v predchádzajúcom roku. 

Návrh nie je predmetom vnútrokomunitárneho pripomienkového konania. Spolu s ním bude predložený na rokovanie vlády SR návrh na skrátené legislatívne konanie.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]