Autor textu: Filip Fabry
06.11.2023

Vzácna návšteva z Rýmařova

V prvý deň navštívili Oravský hrad, ktorý je expozíciou Oravského múzea a nachádza sa  v obci Oravský Podzámok. 

Foto: Filip Fabry

 
V rámci projektu Priateľstvo bez hraníc naše krompašské gymnázium počas troch dní opäť hostilo študentov a učiteľov gymnázia z moravského mesta Rýmařov. Sú to priatelia z družobnej školy, s ktorou už niekoľko rokov Gymnázium v Krompachoch udržiava družobný vzťah a organizuje vzájomné výmenné pobyty striedavo každý rok, ak to situácia dovolí. Minulý školský rok nám naši českí  kamaráti pripravili zážitkový pobyt vo svojej škole, v ich meste a jeho okolí. Návštevu jaskyne,  papierne, kde sa aj v dnešnej dobe produkuje ručne vyrobený papier, plavbu loďou a mnoho ďalších nezabudnuteľných chvíľ nám sprostredkovali počas pobytu. V najstaršej ručnej papierni v Európe, ktorá ako manufaktúrna výrobňa siaha do 16.storočia,  sme sa zoznámili s históriou výroby ručného papiera a zakúpili sme si rôzne spomienkové papierenské výrobky.

Počas troch októbrových dní sme dostali príležitosť odplatiť pedagógom i študentom z Rýmařova návštevu. Vedenie Gymnázia v Krompachoch a hlavne pani učiteľka Mgr. Daniela  Waresová si pre svojich hostí pripravili pestrý program. Vybrali  pekné a zaujímavé destinácie, ktorých je na Slovensku veľa, zvlášť  v podtatranskom kraji, ktorého sme súčasťou.

V prvý deň navštívili Oravský hrad, ktorý je expozíciou Oravského múzea a nachádza sa  v obci Oravský Podzámok. Je jedným z najkrajších hradov na Slovensku a v takýchto superlatívoch o ňom hovorili aj naši hostia.  Poobede pricestovali do Vysokých Tatier, kde sa ubytovali a zoznámili sa s našimi prvákmi. Pri večerných spoločných aktivitách sa príjemne zabávali, rozprávali, spoznávali a nadviazali nové priateľstvá.

Druhý deň sa niesol v turistickom duchu a počas neho sme spoločne s našimi hosťami  absolvovali túru zo Štrbského na Popradské Pleso.  Trasa bola prijemná, mierne náročná, avšak ubehla veľmi rýchlo aj vďaka priateľským rozhovorom s novými českými kamarátmi. Vysoké Tatry, naše malé veľhory, poskytli všetkým účastníkom turistiky veľký a neopakovateľný zážitok. Celú tatranskú idylku umocňovalo nádherné jesenné počasie. Hovorí sa, že v Tatrách je najkrajšia jeseň, čo môžeme jednoznačne všetci po prežitom dni  potvrdiť.

Ďalšie kroky našich hostí smerovali do Belianskych Tatier, a to do Belianskej jaskyne, ktorá je najväčšia a jediná sprístupnená vysokohorská kvapľová jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Počas tretieho dňa sme im dopriali ešte  plavbu riekou Dunajec na pltiach, ktoré sú považované za tradičné plavidlo na prevoz ľudí po hranici s Poľskom. V minulosti sa na pltiach prevážalo drevo, dnes je to atrakcia pre turistov. Po splave naši kamaráti navštívi hrad v susednom Poľku, vychutnali si neskorý obed a vydali sa na cestu domov.

Pri tejto stručnej bilancii navštívených miest v našom kraji s českými partnermi môžeme konštatovať, že pobyt na Slovensku bol prínosný pre obidve strany. Vznikli nové priateľstvá, utužili sa  skôr vzniknuté a už teraz sa vzájomne tešíme na ďalšie spoločne strávené chvíle, tentokrát u našich českých priateľoch.
                                                               
Zažil a spísal: Filip Fabry, III.A
Gymnázium Krompachy
                                                             

pic
Foto: Filip Fabry
pic
Foto: Filip Fabry
pic
Foto: Filip Fabry
pic
Foto: Filip Fabry

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]