Autor textu: TASR
09.11.2023

Cenu Dionýza Ilkoviča získala Jana Chrappová z Univerzity Komenského

Jana Chrappová je predsedníčkou krajskej komisie chemickej olympiády a venuje sa Olympiáde mladých vedcov IJSO. 

Na archívnej snímke budova Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. FOTO TASR - Dano Veselský 

Bratislava 9. novembra (TASR) - Absolútnou víťazkou siedmeho ročníka Ceny Dionýza Ilkoviča sa stala Jana Chrappová z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Ocenenie získali aj Ján Motešický zo Základnej školy (ZŠ) na Bernolákovej ulici vo Vranove nad Topľou a Marián Mišenčík z Gymnázia Lipany.

Jana Chrappová je predsedníčkou krajskej komisie chemickej olympiády a venuje sa Olympiáde mladých vedcov IJSO. Spolu s kolegyňou z fakulty založili tiež korešpondenčný seminár ChemoUK pre mladých chemikov zo Slovenska. Cena Dionýza Ilkoviča sa zvyčajne udeľuje pedagógom zo ZŠ alebo stredných škôl (SŠ). Je však určená aj pre tých, ktorí sa zaslúžili o podporu aktivít v mimoškolskej činnosti a výchovu talentov. Cenu Dionýza Ilkoviča si Chrappová prevzala z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu Tomáša Druckera (Hlas-SD).

Okrem absolútneho víťaza vybrala porota do finálovej trojice tiež Jána Motešického zo ZŠ na Bernolákovej ulici vo Vranove nad Topľou, kde vyučuje fyziku a informatiku a vedie krúžok robotiky a Mariána Mišenčíka z Gymnázia Lipany, kde vyučuje matematiku a fyziku a vedie krúžok astronómie.

Absolútna víťazka skonštatovala dôležitosť rozvíjania záujmu o prírodné vedy už na SŠ. "Oveľa lepšie sa pracuje so študentmi, ktorí sú už na SŠ motivovaní ísť študovať prírodné vedy a venujú sa im aj vo svojom voľnom čase. Je dôležité, aby mladí ľudia ešte pred maturitou získali predstavu o slovenských vysokých školách, aby mali prehľad o tom, ako sa tu vyučuje, akí sú tu ľudia, ako vyzerá prostredie," uviedla Chrappová.

Drucker pri tejto príležitosti avizoval, že sa pokúsi zabezpečiť dofinancovanie predmetových olympiád a súťaží tak, aby sa mladé talenty mohli naďalej podporovať. "Aktivity talentovaných učiteľov a žiakov prispievajú k budovaniu konkurencieschopného Slovenska. Náš rezort sa preto bude snažiť o výrazné zvýšenie finančných prostriedkov a podporiť tak pokračovanie tradície vedomostných olympiád na Slovensku," uviedol.

Finalisti a víťaz získali finančnú odmenu v hodnote 6000 eur, vecné ceny a sošku "Plamienok poznania" od akademickej sochárky a dcéry Dionýza Ilkoviča Evy Potfajovej. Nominačný proces do ďalšieho ročníka Ceny Dionýza Ilkoviča odštartuje koncom jari 2024.

Cena Dionýza Ilkoviča oceňuje výnimočných učiteľov a učiteľky prírodovedných predmetov – matematiky, informatiky, fyziky, biológie a chémie, ktorí vychovávajú talenty na základných a stredných školách. Uchádzať sa o ňu môže pedagóg aj nepedagogický dobrovoľník, ktorý sa aktívne podieľa na rozvoji mimoškolskej činnosti pre žiakov ZŠ a SŠ v prírodovedných predmetoch.



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]