Autor textu: TASR
16.11.2023

Odborníci: V skupine na platforme Whatsapp sa medzi žiakmi šíri nebezpečný obsah

​​​​​​​NBÚ odporúča rodičom kontrolovať skupiny, v akých ich deti komunikujú. Ak nájdu podozrivý obsah, mali by to nahlásiť polícii.

WhatsApp. FOTO TASR/AP

Bratislava 16. novembra (TASR) - Cez platformu Whatsapp sa šíri nebezpečný obsah. Skupina "Přidej co nejvíc lidí" sprístupňuje pornografický obsah a explicitné videá vrážd či samovrážd, a to hlavne žiakom slovenských a českých základných škôl. Upozornil na to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na sociálnej sieti s tým, že rodičia by mali byť v tejto súvislosti obozretní.
        
"Členom skupiny nie je možné sa stať vlastnou aktivitou, vždy musí prísť formou pozvánky od niekoho, kto sa už v tejto skupine nachádza," priblížil NBÚ s tým, že členov sa snažia v skupine udržať aj vyhrážkami a opätovným pozývaním. Vyzývajú ich aj k šíreniu skupiny medzi kamarátmi.
        
Občianske združenie IPčko zdôraznilo, že takýto obsah môže deti vystrašiť, traumatizovať, znecitlivieť voči násiliu či oslabiť empatiu. Aj keď často cíti, že by to nemalo robiť, môže ho to lákať. "Tým, že je v skupine so svojimi rovesníkmi, ktorí ho tam pridali, cíti sa ´výnimočne´. Má pocit, že nesmie zlyhať a sklamať. Zrazu je súčasťou nejakej skupiny, k niekomu patrí, je to tajné a deje sa to mimo dospelých," skonštatovali z IPčka.
        
NBÚ odporúča rodičom kontrolovať skupiny, v akých ich deti komunikujú. Ak nájdu podozrivý obsah, mali by to nahlásiť polícii. Dôležité je deti upozorniť aj na to, že nemajú zdieľať osobné informácie na sociálnych sieťach s neznámymi osobami. Na obmedzenie prístupu k nevhodnému obsahu môžu použiť aplikácie rodičovskej kontroly.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]