Autor textu: TASR
30.11.2023

Likeová: Efektívnejšie je šikane predchádzať, než ju v konečnom dôsledku riešiť

Nový národný projekt Duševné zdravie a prevencia sa v kontexte šikany zameriava viac na jej prevenciu, uviedla hlavná projektová manažérka nového národného projektu Beáta Likeová.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 30. novembra (TASR) - Efektívnejšie je šikane predchádzať, než ju v konečnom dôsledku riešiť. Pre TASR to uviedla hlavná projektová manažérka nového národného projektu Beáta Likeová, ktorý realizuje Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP). Cieľom projektu je zosumarizovať, vyhodnotiť a priniesť preventívne programy do škôl i poradenských zariadení. 

"Nový národný projekt Duševné zdravie a prevencia sa v kontexte šikany zameriava viac na jej prevenciu," uviedla Likeová s tým, že v pláne je realizovať aj vzdelávania pre školských odborných zamestnancov, v poradenských zariadeniach, v špeciálnych výchovných zariadeniach a v centrách pre deti a rodiny.

Chcú tak pomôcť osvojiť či inovovať ich zručnosti v práci so školským kolektívom, aby dokázali v triedach budovať bezpečné prostredie, pozitívnu atmosféru a priateľské vzťahy. "Vychádzame z predpokladu, že ak sú v triede cielene systematicky podporované kvalitné a dobré vzťahy medzi spolužiakmi, tolerancia, ohľaduplnosť, empatia, pocit spolupatričnosti a vzájomný rešpekt, je riziko šikany menej pravdepodobné," priblížila Likeová. 

Pripomenula, že pre vedúcich zamestnancov škôl pripravujú vzdelávanie zamerané na postupy v krízových situáciách. Ako skonštatovala, podpora učiteľov a zamestnancov škôl v súvislosti s riešením šikany nemôže byť tiež redukovaná na izolované jednorazové metodické stretnutie či tematický seminár k danej téme. Dôležité je cielené zameranie, systematickosť, kontinuita a dlhodobý horizont realizovaných podporných aktivít. 



Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]