Autor textu: TASR
07.12.2023

Žiaci na vyše 180 stredných školách študujú inovovaný predmet Cvičná firma 2.0

Nový vzdelávací model vzbudil záujem Svetovej asociácie cvičných firiem o implementovanie slovenských inovácií v predmete Cvičná firma aj v ďalších krajinách. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 7. decembra (TASR) - Žiaci na vyše 180 slovenských stredných školách (SŠ) študujú od septembra inovovaný vyučovací predmet "Cvičná firma 2.0: zodpovedné a inovatívne podnikanie". Jeho zámerom je priblížiť im reálne podnikateľské prostredie v priebehu jedného školského roka.

"Nové osnovy a príručka nesú so sebou vlnu prelomových zmien, ktoré sú pod záštitou Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) postupne implementované na 180 stredných školách po celom Slovensku," uviedla Gabriela Horecká zo ŠIOV s tým, že predmet sa vyučuje s alokáciou tri až päť hodín týždenne.

Riaditeľ ŠIOV Branislav Hadár priblížil, že nové osnovy vedú žiakov k tomu, aby vnímali svet v jeho komplexnej previazanosti, uvedomovali si svoju doležitú úlohu v ňom a vedeli aktívne využívať vedomosti a zručnosti v prospech spoločnosti.

"Vďaka inovácii v osnovách predmetu, ktorý má na Slovensku vyše 50-ročnú tradíciu, sa zo študentov stávajú empatickejší, vnímavejší a rozhľadenejší lídri zodpovedného podnikania budúcnosti, ktorí myslia hodnotovo a zodpovedne," skonštatovala riaditeľka organizácie Hekima a spoluautorka novej metodiky Ivana Uličná.

Nový vzdelávací model vzbudil záujem Svetovej asociácie cvičných firiem o implementovanie slovenských inovácií v predmete Cvičná firma aj v ďalších krajinách. Španielsko a Nemecko už s organizáciou Hekima spolupracujú na prevzatí prvkov nových slovenských osnov. Záujem o spoluprácu prejavilo aj Dánsko či Taliansko.

V rámci predmetu "Cvičná firma 2.0: zodpovedné a inovatívne podnikanie" sa študenti oboznámia s rôznymi pojmami. Následne spoločne hľadajú globálny alebo lokálny problém, ktorý chcú svojím podnikaním riešiť. Nápady premenia do podoby sociálneho podniku, firmy s verejnoprospešným účelom alebo iného druhu firmy, ktorá je hodnotovo orientovaná a udržateľná.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]