Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
07.02.2024

Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch sprístupnila opäť zaujímavú výstavu

Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch sprístupnila opäť zaujímavú výstavu

Kurátorka a autor výstavy Foto: p. Šamanov

Bratislava 07.02.2024 (Skolske.sk)

pic
Foto: text

Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Nitriansky samosprávny kraj a Mesto Nové Zámky sú spoluorganizátormi výstavy Norberta Šáteka – Čarovná ceruzka. Kresby, ktorej vernisáž sa uskutočnila dňa 2. februára v spoločenskej sále Knižnice Antona Bernoláka.

Autora výstavy a jeho tvorbu predstavila na vernisáži Mária Feldinszká - kurátorka výstavy :
„Novozámocký rodák žije v súčasnosti aj so svojou rodinou v obci Bánov. Pracuje na čerpacej stanici REALK v Tvrdošovciach. A ako sa dostal ku kresleniu? Dosť neskoro, keď už mal 30 rokov. Avšak vzťah k umeniu pociťoval oveľa skôr, vždy sa mu páčili kreslené portréty. Jeho brat krásne maľoval, manželka tiež a učil sa aj od nich. Nikdy nezavrhol dobre mienené rady a povzbudenia, pozeral videá ako kresliť, skúšal a neustále sa zdokonaľoval. Neodradili ho ani prvé nepodarky. Popri tom, pokračoval v rozširovaní svojej zbierky s podpismi hokejistov a legiend NHL, pričom mu napadla myšlienka mať vo svojej zbierke niečo výnimočné –  a to vlastnoručne nakreslené portréty s podpismi. Začal ich teda kresliť, posielať a prosiť o podpis na kresbu. Bol milo prekvapený, keď sa mu nielen s podpismi ale aj s pochvalnými slovami vracali späť. Dostal ďalšiu motiváciu. Sám hovorí: „Dnes mám vo svojej zbierke viac ako stovku podpísaných kresieb od najlepších hráčov histórie NHL. Myslím si, že takúto zbierku na Slovensku nemá nikto. Možno ani vo svete nie.“

Okrem toho kreslí portréty hercov, hudobníkov. Do svojho portfólia pridal i farebné kresby zvierat, ktoré obdivuje a má ich rád.

Svoju prvú výstavu kresieb mal v Regionálnom osvetovom stredisku v Nových Zámkoch, ďalšie v Bánove, Podhájskej a v Nitre. Okrem toho svoje kresby poslal aj do regionálneho kola Celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby VÝTVARNÉ SPEKTRUM, ktoré je jedinečným podujatím, ktoré poskytuje amatérskym výtvarníkom priestor na prezentáciu a vzájomnú konfrontáciu výsledkov vlastnej výtvarnej tvorby. 

Jeho kresba svoju kategóriu vyhrala. Štyri ďalšie kresby dostali čestné uznanie. Ako hovorí: „Za svoj úspech pokladám i to, že ma oslovila firma, ktorá vydáva hokejové zberateľské kartičky, aby som nakreslil portréty hokejových legiend Slovenska na ich produkt. Vyšli dve série pod názvom Pocta legendám.“

Výstavu si môžeme pozrieť do 28. februára 2024.
 

pic
Hudobné vystúpenie Debory a Gabriely Šamanov na vernisáži zo ZUŠ Nové Zámky

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]