Autor textu: OTS
08.02.2024

Aké farby použiť v detskej izbe školáka? 

Vedeli ste, že aj farby môžu ovplyvniť náladu vášho dieťaťa? 

Foto: Photographee.eu - stock.adobe.com

Bratislava 08.02.2024 (Skolske.sk/OTS)

Aj my, dospelí, vieme, že prostredie, v ktorom žijeme, na nás vplýva. A vaše ratolesti to vnímajú rovnako. Aké farby by ste mali teda použiť, ak sa rozhodnete vymaľovať detskú izbu?
​​​​​​​
Váhate, ako vymaľovať detskú izbu? Poďme sa spoločne pozrieť na farby do detskej izby 2024, ktoré si rozdelíme do 2 hlavných kategórií:

1. Teplé farby

Vo všeobecnosti vyvolávajú pocity tepla, šťastia a pohodlia. Ich odtiene navyše pôsobia útulne. Nie všetky sú však vhodné do detskej izby školáka.

Červená
Výrazná farba, ktorá vie zaujať. Avšak mnohí sa zhodujú v tom, že červená môže pôsobiť rušivo, čo môže mať na svedomí, že sa vaše ratolesti nebudú vedieť sústrediť. Často sa tak červená označuje aj ako agresívna a pre zdravý spánok detí nie je preto najvhodnejšou možnosťou.

TIP: Viete, koľko spánku potrebujú vaše deti? Prečítajte si viac tu: https://www.matracetropico.sk/magazin/viete-kolko-spanku-potrebuju-vase-deti.html

Oranžová
Používa sa zriedka. Na druhej strane sa hodí do každej modernej detskej izby. Vedeli ste, že odtieň oranžovej, tzv. peach fuzz (marhuľová) je farbou tohto roka? Ak hľadáte inšpirácie 2024 do detskej izby, skúste zvážiť aj tento konkrétny odtieň.

Žltá
Najmä pred pár rokmi bola veľmi obľúbená, keďže prináša svetlo do detskej izby. Jemná žltá farba nevyrušuje, naopak, pomáha pri koncentrácii. Je tiež ideálna pre menších školákov, ktorí potrebujú veľa spať. Stavte tak na príjemnú farbu izby a kvalitný matrac v detskej posteli a deti budú ráno plné života.

Ružová
Ružové steny uprednostnia najmä dievčatá. Milá princeznovská farba sa hodí aj do podkrovných detských izieb, kde vytvára dojem malého kráľovstva. Dajte si pozor na to, že dievčatá môžu „vyrásť“ z ružovej, preto ostatné doplnky, napríklad vankúš a prikrývku pre dieťa, zvoľte v inej farbe.

Foto:MockupsShop - stock.adobe.com

2. Studené farby

Pôsobia na všetky vekové kategórie upokojujúco, relaxačne a akosi pozývajúco k premýšľaniu. Aj tu sa však nájdu farby, ktoré nie sú vhodné pre školákov.

Modrá
Ružová dominuje v dievčenskom prostredí, modrá zase v chlapčenskom. Hovorí sa, že deti, ktoré majú problém so spánkom, dokážu rýchlejšie zaspať práve v modrom prostredí. Niektorí rodičia si preto pomáhajú aj modrou lampičkou do detskej izby, ktorá je v noci zapnutá. Táto farba upokojí a osvieži. Modrá farba a kvalitný penový matrac teda prispejú k tomu, že sa vaše dieťa vyspí do ružova.

Foto: Зоя Лобас - stock.adobe.com

Fialová
Fialová je, rovnako ako oranžová, menej používaná farba, čo je škoda. Bledofialová – levanduľová má pritom rovnaký účinok ako modrá. Ak už máte izbu vymaľovanú na ružovo, zvoliť môžete fialové tapety do detskej izby, čo celú izbu príjemne zmení.
Čomu sa vyhnúť? Pozor si dajte na tmavé odtiene modrej aj fialovej – pôsobia pochmúrne a do malej detskej izby sa nehodia.

Zelená
Niekde medzi teplými a studenými farbami sa nachádza zelená – symbol rovnováhy a harmónie. Je navyše známe, že má upokojujúci účinok a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Zelená je tak vhodná pre všetky školopovinné deti, ktorým sa v takejto izbe dobre oddychuje a spí. Vhodná veľkosť detského matraca však rovnako vplýva na kvalitu odpočinku.
TIP: Ak už máte izbu v inej farbe, pridajte aspoň zelený doplnok, napríklad závesy do detskej izby.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]