Autor textu: TASR
14.03.2024

Banská Bystrica sa uchádza o 10 miliónov eur na historicky najväčšiu obnovu ZŠ

Znížiť energetickú náročnosť škôl chce mesto dosiahnuť zateplením budov, striech, výmenou okien, dverí, inštaláciou novej vzduchotechniky i osvetlenia, čo zároveň zníži prevádzkové náklady.

Ilustračná snímka. Foto TASR

Banská Bystrica 14. marca (TASR) - Po rozsiahlej obnove materských škôl v minulých rokoch sa banskobystrická samospráva aktuálne zameriava na projekty historicky najväčšej rekonštrukcie svojich základných škôl (ZŠ) s cieľom znížiť energetickú náročnosť starých budov a dosiahnuť významné úspory. Z Programu Slovensko 2021 - 2027 sa uchádza o financie v objeme zhruba 10 miliónov eur. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.
        
Mesto doposiaľ podalo štyri žiadosti o nenávratný finančný príspevok, ktoré sa týkajú obnovy ZŠ Trieda Slovenského národného povstania, ZŠ Golianova, Základná umelecká škola (ZUŠ) Jána Cikkera a ZŠ Spojová, na ktoré už má vydané stavebné povolenia. V prípade ZŠ Ďumbierska stavebné konanie stále prebieha. Znížiť energetickú náročnosť škôl chce dosiahnuť zateplením budov, striech, výmenou okien, dverí, inštaláciou novej vzduchotechniky i osvetlenia, čo zároveň zníži prevádzkové náklady. Ak by mesto bolo úspešné, prvé ZŠ by mohli prejsť obnovou už v budúcom roku.
        
"Na každú školu máme spracovaný energetický audit, ktorým sme sa riadili aj pri výbere energeticky najnáročnejších budov dosahujúcich najväčšie straty. Objekty nielenže zrekonštruujeme, ale na štyroch z nich plánujeme inštalovať aj fotovoltické zariadenia. Týmito opatreniami dosiahneme významné energetické úspory primárnej energie na úrovni 60 percent, znížime produkciu emisií a vďaka fotovoltike si budú môcť školy pokryť spotrebu z vlastnej elektriny vyrábanej zo slnka," vysvetlil energetik mesta z oddelenia inovatívnych riešení a adaptácie na zmenu klímy Ivan Drgoňa.
        
ZUŠ Jána Cikkera, národná kultúrna pamiatka, prešla čiastočnou rekonštrukciou už v predchádzajúcich rokoch. Aktuálny projekt obnovy viac ako 90-ročnej budovy pozostáva z opravy fasády zo strany Kapitulskej ulice a Ulice F. Švantnera, výmeny okien na čelnej strane, zateplenia stropov najvyššieho podlažia, modernizácie zdrojov tepla vrátane inštalácie systémov riadenia a merania či inštalácie tepelného čerpadla a modernizácie umelého osvetlenia. Súčasťou projektu sú aj zelené opatrenia.
        
"Projektovo sme pripravení. V novom programovom období sa preto budeme postupne uchádzať o mimorozpočtové zdroje na rekonštrukciu ZŠ so zameraním na energetické opatrenia. Ide o 60 až 90-ročné objekty, ktoré nie sú úsporné, čo sa následne odzrkadľuje aj na zvýšených prevádzkových nákladoch. Verím, že budeme úspešní," zdôraznil primátor Ján Nosko.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]